Državna pomoć – bedem protiv talasa stečaja u Nemačkoj

MINHEN – U Nemačkoj trenutno nema talasa stečajeva zbog uticaja pandemije koronavirusa.

Suspendovanje zakonske obaveze za podnošenje zahteva za stečaj zbog insolventnosti i podrška likvidnosti koju su preduzećima pružile savezna i vlade pojedinačnih nemačkih država za sada su otklonile tu pretnju, prema najnovijim procenama instituta IFO.

„Kao rezultat pada korporativne dobiti prošle godine, trebalo je da neizmirena potraživanja iznose skoro 120 milijardi evra. Mere za podršku likvidnosti su prepolovile očekivani nivo neizmirenih potraživanja na oko 60 milijardi evra“, kaže Timo Volmershojzer, šef sektora za prognoze u IFO-u, navodi se u saopštenju instituta dostavljenom Tanjugu.

Volmershojzer dodaje da je glavni razlog zbog kojeg se još uvek nisu materijalizovale posledice neizmirenja preostalih 60 milijardi evra obaveza taj što je savezna vlada suspendovala obavezu podnošenja zahteva za stečaj zbog insolventnost.

„Do kraja oktobra, poverioci su sudovima podneli prijave o potraživanjima u iznosu od 44,5 milijardi evra. Ta suma uključuje 12,5 milijardi evra prijavljenih u okviru skandala Vajerkard – što nema nikakve veze sa koronavirusom ili kolapsom dobiti“, ističe on.

Nemačka savezna vlada je nedavno ponovo produžila odluku o suspenziji obaveze kompanija da prijave insolventnost od 31. januara do 30. aprila.

„Međutim, samo suspendovanje obaveze za podnošenje prijave ne odnosi se na prave uzroke nesolventnosti, već samo odlaže posledice krize“, objašnjava Volmershojzer.

Ipak, kako kaže, hitne mere podrške za premošćavanje vanrednih okolnosti koje su obezbedile savezna i državne vlade sigurno su pomogle stabilizovanju poizvodnog potencijala.

„To bi trebalo znatno da ublaži predstojeći talas nelikvidnosti i da ubrza ekonomski oporavak nakon ukidanja lokdauna“, zaključio je Volmershojzer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.