U trendu

DS: Vlada Srbije dve godine nije obezbedila odgovarajuću opremu za onlajn nastavu

Demokratska stranka (DS) ocenila je danas da Vlada Srbije ni dve godine od početka pandemije korona virusa „nije obezbedila ni nastavnicima ni učenicima odgovarajuću opremu za održavanje onlajn nastave“, koje će, prema njihovim očekivanjima, biti primarno u osnovnim i srednjim školama nakon zimskog raspusta, zbog trenutne epidemiološke situacije u zemlji.

„Onlajn nastava podrazumeva držanje časova u realnom vremenu uz obostranu komunikaciju nastavnika i učenika. Demokratska stranka je još pre godinu i po dana tražila od Vlade Srbije da omogući sve uslove za nesmetano održavanje takve nastave, da bi se obrazovni proces mogao realizovati neprekidno i u punom kapacitetu“, naveo je u saopštenju predsednik Resornog odbora za obrazovanje DS Goran Radojev.

Prema njegovim rečima, tražili su od vlasti da u vakoj učionici obezbedi po jednu grafičku tablu, računar, slušalice i internet vezu, kako bi nastavnici mogli bez prepreka da drže redovne časove od 45 minuta, samo u onlajn formatu.

„Takodje, zahtevali smo i da svim učenicima, slabijeg materijalnog stanja, Vlada obezbedi računar ili tablet i internet vezu. Nažalost, kao i uvek, vlast je ostala gluva za ove predloge, jer njima do obrazovanja nije stalo“, rekao je Radojev.

Dodao je da nastavnici i učenici u takvoj situaciji „moraju sami da nalaze načine kako da drže i prate onlajn nastavu“, zbog čega je, prema njegovim rečima, veoma česta situacija da se časovi svode na postavljanje snimaka sa RTS-a, raznih materijala i domaćih zadataka za onlajn platforme.

„To nije nastava, a posledice ovog nemara Vlade Srbije ćemo osetiti tek u narednim godinama. Jasno je da je za ovu vlast sve drugo bitnije od obrazovanja naše dece“, ocenio je Radojev.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar