„Dunav“ uprkos korona krizi ostvario rast od 16 % u poljoprivredi

BEOGRAD – Uprkos pandemiji korona virusa ove godine kompanija Dunav osiguranje ostvarila je premiju osiguranja u poljoprivredi od 1,4 milijarde dinara, što je za 16 odsto više nego prethodne godine, kao i da na vreme izvrši procenu štete i isplate je osiguranicima.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Senad Mahmutović kaže da su svi koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom ili su za nju vezani svesni velike neizvesnosti na koje čovek ne može da utiče.

On je na radionici u organizaciji Dunav osiguranja na Palilulskoj pijaci kazao da je osiguranje jedan od načina da se rizik od štete umanji i svede na minimum, a nadoknadi kroz osiguranje koje poljoprivrednici mogu da sklapaju sa osiguravajućim kućama.

Podsetio je da ministarstvo godinama izdvaja značajna finansijska sredstva za podršku poljoprivrednicima za subvenciju, što su prepoznale i lokalne samouprave.

„To je jedina mera ovog ministarstva za koju poljoprivrednik može da ostvari pravo iz republičkog i lokalnog budzeta. U nekim oblastima koji su procenjeni kao rizični, ministarstvo nadoknađuje 70 odsto troškova štete, a neke lokalne samouprave još 10 i 20 odsto, što je skoro u celosti trošak vraćen poljoprivrednicima“, kaže Mahmutović.

Napominje da iz godine u godinu svaki zahtev koji je pravno ispravan ministarstvo isplati, te da je u ovoj godini bilo oko 30.000 zahteva.

Od toga 27.000 zahteva u poljoprivrednoj proizvodnji i oko 1.100 zahteva za osiguranje životinja, vrednosti oko 1,25 milijardi, dodao je Mahmutovic.

Zahvalio je osiguravajućim kućama koje, kako je rekao, nastoje da dopru do svakog poljoprivrednika i ponude mogućnost da zaštite svoja dobra.

Član izvršnog odbora Dunav osiguranja Dragica Janković kaže da je ova godina zbog pandemije virusa korona obeležana otežanom komunikacijom među ljudima, ali da je uprkos tome „Dunav“ uspeo da u osiguranju poljoprivrede ostvari rast premije od 16 odsto.

Ona pojašnjava da rast premije nije posledica povećanja rasta cena osiguranja, već posledica povećanja broja polisa.

Ovu godinu je obeležio i veliki broj šteta u poljoprivredi.

Dunav je imao oko 6.500 zahteva za naknadu šteta i isplatio oko 1,2 milijarde dinara štete, navela je Janković.

Kaže da razlika između naplaćene premije i isplaćenih šteta nije dovoljna da pokrije troškove osiguranja koji su u poljoprivredi visoki.

Prema rečima Janković, procena „Dunava“ je da će ove godine „kombinovani racio“ biti preko 120 odsto, što znači da će isplate za šstete i troškove biti veće za 20 odsto od premije koje je ova osiguravajuća kuća naplatila.

Osiguravajuća kuća „Dunav osiguranje“ ima oko 36 odsto u osiguranju useva, rast celog tržišta je bio 11,4 odsto i premija na tržištu za ovu godinu je bila oko četri milijarde u osiguranju poljoprivrede, od čega su tri za osiguranje useva, a ostalo za osiguranje životinja.

Već nekoliko godina „Dunav“ ima i ugovore o resiguranju koji štite od ekstremno loših rezultata.

Dunav kao najstarija i najveća osiguravajuća kuća posebnu pažnju poklanja poljoprivredi zbog njenog značaja i trudi se da dođe do povećanog obima osiguranja u poljoprivredi.

Kompanija ima 20 stručnjaka koji se bave ovom vrstom osiguranja i daju stručnu podršku proceni šteta.

Prošle godine je pri Udruženju osiguravača osnovana komisija za poljoprivredu u kojoj su stručnjaci analiziraju i daju predloge i inicijative, kako društvima za odiguranje tako i Ministarstvu poljoprivrede.

Ova saradnja je dala dobre rezultate, prošle godine Dunav je imao povećanje subvencija u pet okruga, što je iznosilo 70 odsto subvencija, što je rezultiralo porastom osiguranja.

Društva za osiguranje izdvajaju 10 odsto od premije registrovanih poljoprivrednih gazdinstava za preventivu…

Nikolić istice da „Dunav“ posebnu pažlju posvećuje edukaciji poljoprivrednika kada je reč o osiguranju.

Kada društva za osiguranje budu imala bolji rezultat u osiguranju to će značiti i bolje uslove za poljoprivrednike koji žele da se osiguraju, jer će nadoknadu za štesu dobijati od društva za osiguranje, a država neće morati da izdvaja sredstva iz budzeta da nadoknadi štetu poljoprivredniku, rekla je ona.

Dunav osiguranje već 10 godina sa Udruženjem novinara Agropresa drži edukativne radionice za poljoprivrednike kako bi shvatili značaj osiguranja.

Mladen Minić iz sela Sekurič, koji ima farmu ovaca od 200 grla, u proteklih par godina pretrpeo je uginuće nekoliko grla, pa je tim povodom istakao da sa „Dunavom“ ima dobra iskustva u osiguranju, dobru i brzu isplatu.

„Važno je da celo stado bude osigurano i zaštićeno“, kaže Minić koji je i predsednik Udruženja mladih poljoprivrednika Srbije.

Apelovao je na mlade poljoprivrednike da osiguraju svoju proizvodnju.

Osiguranje u poljoprivredi je subvencionisano i od strane ministarstva, pa su manji troškovi, dodao je Minić

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.