U trendu

Duterte najavio nastavak beskopromisne borbe protiv droge

MANILA – Filipinski predsednik Rodrigo Duterte izjavio je danas da je borba protiv droge daleko od završetka, više od pet godina nakon što je započeo brutalni rat protiv trgovine narkoticima u kome je ubijeno hiljade ljudi i pokrenute optužbe za mogući zločin protiv čovečnosti.

Duterte je u svom poslednjem obraćanju naciji branio državnu kampanju, rekavši da je nanela jak udarac kriminalitetu i poboljšala bezbednost u zemlji.

„Još je pred nama dug put u suzbijanju droge“, rekao je Duterte u svom skoro trosatnom obraćanju, za koje su mnogi očekivali da će se usredsrediti na pandemiju Kovid 19, prenosi Rojters.

Pre njegovog obraćanja stotine aktivista izašlo je na ulice Manile, uprkos pretnji zaraznijim Delta sojem koronavirusa, sa transparentima koji kritikuju Duterteovo kršenje prava i rešavanje kovid krize.

Prošlog meseca tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) tražio je odobrenje da pokrene formalnu istragu u vezi sa mogućim zločinima protiv čovečnosti i masovnim ubistvima pocinjenim tokom Duterteove kampanje protiv droge.

Duterte (76), koji ne ispunjava uslove za novi mandat, ali je nagovestio da bi mogao da se kandiduje za potpredsednika, već je pozivao MKS da mu sudi, a tokom ovog obraćanja poručio je da nikada nije poricao da će ubijati one koji žele da unište njegovu zemlju i omladinu.

Organizacije za ljudska prava optužuju Dutertea za podsticanje nasilja i tvrde da su vlasti masovno ubijale nenaoružane osumnjičene za trgovinu narkoticima, dok policija to poriče, a Duterte insistira da snage bezbednosti imaju naređenje da silu primenjuju samo u samoodbrani.

Duterte, koji je na mesto predsednika došao 2016. godine sa obećanjem da će se boriti protiv korupcije, kriminala i trgovine narkoticima, i dalje je veoma popularan uprkos kritikama zbog ubistava i lošeg odgovora vlasti na pandemiju tokom koje je zabeleženo više od 1,5 miliona slučajeva zaraženih i više od 27.000 smrtnih slučajeva. Filippini su do sada u potpunosti imunizovali samo 5,5 odsto od svojih 110 miliona stanovnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.