U trendu

Dvojica bivših lidera Hongkonga formirali pro-pekinški savez

Bivši lideri Hongkonga, Tung Či-va i Leung Čun-jing, sklopili su danas pro-pekinški savez kako bi podržali kinesku politiku „jedna zemlja, dva sistema“ i radili na oživljavanju gradske ekonomije nakon višemesečnih antivladinih protesta.

Ovakav potez dvojice bivših rukovodilaca dolazi uoči ključnih parlamentarnih izbora u septembru.

Tung i Leung su izjavili da će nova koalicija podržati zapošljavanje otvaranjem novih radnih mesta i pružiti stažiranja i volonterski rad novim diplomcima, ali nisu naveli detalje kako će to učiniti.

Tung, koji je bio na čelu grada od 1997. do 2005, obećao je da će savez „oporaviti ekonomiju i nastaviti da čuva vladavinu zakona kako bi se u Hongkongu postigli stabilnost i prosperitet“.

Pokretanje koalicije dolazi dan nakon što je Hongkong objavio pad ekonomije od 8,9 odsto, najviše od 1974. godine. Gradska ekonomija oslabljena je pokretanjem protesta, što je ugrozilo turizam, maloprodaju i ugostiteljsku industriju, a pandemija korona virusa dodatno ju je oslabila.

Koalicija ima 1.545 članova iz svih slojeva društva, uključujući i zdravstvene radnike koji se bore sa pandemijom i mlade ljude.

Šefica izvršne vlasti Hong Konga Keri Lam izjavila je danas da je ekonomska kontrakcija „lošija od očekivane“ ali je obećala da će zadržati vladine izdatke i investicije da sačuva ekonomiju.

Lam je takodje dodala da će Hongkong ublažiti mere socijalnog distanciranja i dopustiti odredjenim objektima, kao što su teretane, bioskopi i saloni lepote da rade, a neki djaci će nastaviti sa nastavom u školama krajem maja.

U Hongkongu su se prošle godine dešavali antivladini protesti zbog rastućeg kineskog uticaja u gradskim poslovima. Tokom protesta, stotine hiljada ljudi izlazilo  je na ulice i izbijali su sukobi demonstranata i policije, a medju glavnim zahtevima demonstranata bio je direktan izbor gradskog čelnika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar