Džonson: Škole su sigurne, nadam se masovnoj vakcinaciji

LONDON – Premijer Velike Britanije Boris Džonson je rekao da su škole sigurna mesta za decu, ali i da se nada da će u naredna tri meseca „na desetine miliona građana biti vakcinisano“.

Broj obolelih od korona virusa u Britaniji obara rekorde iz dana u dan, usled vrlo zaraznog, mutiranog tipa korona virusa, što je nateralo vladu da odloži otvaranje škola u Londonu i okolini, sa pozivima učitelja koji su zamolili za duže zatvaranje, preneo je Rojters.

Kada je reč o edukaciji, sa milionima dece koja treba da se vrate sa novogodišnjih praznika u ponedeljak, Džonson je ponovio da su škole sigurne i savetovao je roditelje da pošalju decu na nastavu, u oblastima gde restriktivne mere to dozvoljavaju.

„Nema sumnje da su škole sigurne i da je edukacija prioritet“, rekao je on za BBC.

Džonson je izrazio brigu da aktuelni restriktivni sistem ne može da zadrži virus pod kontrolom i da su „nažalost, oštrije restriktivne mere moguće“.

„Postoji, očigledno, opseg jačih restriktivnih mera o kojima moramo da razmislimo. Neću sada da špekulišem kako bi one mogle da izgledaju“, rekao je Džonson.

Džonson određuje mere za Englesku, a Škotska, Severna Irska i Vels su u nadležnosti lokalnih vlasti.

Britanija je u subotu zabeležila rekordan broj obolelih od 57.725 sa više od 74.000 preminulih od početka pandemije, pa je politika vlade žestoko kritikovana.

Vakcinacija će da se ubrza u ponedeljak sa prvih 530.000 doza Kovidšild vakcine, domaće proizvodnje.

Kovidšild je spreman za distribuciju, a Džonson se nada da će „na desetine miliona vakcina biti dato građanima u naredna tri meseca“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.