Džozef Bajden inaugurisan za 46. predsednika SAD

VAŠINGTON – Ceremonijom polaganja zakletve u Vašingtonu, Džozef Bajden, zvanično je inaugurisan za 46. predsednika Sjedinjenih Americkih Država.

Bajden je položio zakletvu pred sudijom Vrhovnog suda Džonom Robertsom i sa svojih 78 godina postao najstariji predsednik u američkoj istoriji.

Pre njega, Kamala Haris položzila je zakletvu pred sudijom Vrhovnog suda Sonjom Sotomajor.

Ovo je bila prva ceremonija u novijoj istoriji kojoj nisu prisustvovali odlazeći predsednik Donald Tramp i njegova supruga Melanija pošto su otputovali na Floridu. Tramp je time postao prvi predsednik od 1869. godine koji nije prisustvovao inauguraciji svog naslednika.

Nakon polaganja zakletve, Bajden se prvi put obratio kao predsednik, poručivši da je pobedila demokratija i da želi da ujedini SAD.

On je dodao da će biti predsednik svih Amerikanaca, kao i da će popraviti odnos sa svetom. Tokom govora zamolio je prisutne i da održe minut ćutanja za sve žrtve korona virusa u SAD.

Za razliku od prethodnih ceremonija, na kojima se okupiljalo po vise stotina hiljada ljudi, Bajden je zakletvu položio pred stotinama hiljada američkih zastava.

U Nacionalnom parku postavljeno je više od 191.500 američkih zastava, koje su predstavljale Amerikance koji nisu mogli da prisustvuju 59. ceremoniji inauguracije.

Kao i na prethodnim inauguracijama, i ovoj je prisustvovala većina članova Kongresa i Vrhovnog suda, ali i bivši predsednici sa suprugama poput Barak i Mišel Obama, Džordž i Lora Buš, Bil i Hilari Klinton, dok najstariji živi predsednik Džimi Karter (96) i njegova supruga nisu prisustvovali ceremoniji, ali su uputili najlepše želje.

Ceremoniji je prisustvovao i bivši potpredsednik iz Trampove administracije, Majk Pens.

Pre polaganja zakletve, himnu SAD otpevala je pop zvezda Ledi Gaga, dok je Dženifer Lopez otpevala „This land is your Land“ (Ova zemlja je tvoja zemlja) i „America beautiful“ (Amerika lepa).

Kantri pevač Bruks, republikanac po uverenju, skinuo je svoj crni šešir i otpevao „a kapela“ verziju pesme „Amejzing Grejs“ i pozvao Amerikance koji su prisustvovali ceremoniji i one koji gledaju kod kuće da pevaju zajedno sa njim.

Zbog bezbednosnih razloga otkazan je tradicionalni bal.

Veliko finale inauguracije je šou zvezda „Proslava Amerike“, koji će se emitovati na televiziji i koji će voditi glumac Tom Henks uz pomoć Eve Longorije i Keri Vašington, i u kome će nastupiti Brus Springstin, Džon Ledžend, grupa Fu Fajters, Džon Bon Džovi, Džastin Timberlejk, Demi Lovato i mnogi drugi.

Zbog nereda u Kongresu 6. januara preduzete su veoma jake bezbednosne mere, a događaj je obezbeđivalo 25.000 pripadnika Nacionalne garde i tajne službe.

Međutim, pre inauguracije, CNN je objavio da je evakuisana zgrada Vrhovnog suda zbog pretnje bombom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.