EBRD pomogla srpsku privredu sa 679 miliona evra u 2020.

BEOGRAD – Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pomogla je srpsku privredu u 2020. investicijama u vrednosti od 679 miliona evra.

EBRD precizira u saopštenju da je 576 miliona evra plasirano privatnom sektoru i malim preduzećima, kroz direktno finansiranje ili putem finansijskih institucija.

Prioriteti EBRD-a u Srbiji za ovu godinu su pomoć u oporavku ekonomije od posledica kovid 19, kao i promovisanje zelenog i održivog rasta uz ulaganje u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije.

Takođe, EBRD-a najavljuje nastavak saradnje sa komercijalnim bankama na poboljšanju pristupa finansiranju srpskim malim preduzećima.

Posebno ističu da će pomoći mladim preduzetnicima uz novi program koji podržava Švedska, kombinujući zajmove EBRD-a i koncesione finansije donatora za bolji pristup finansiranju i savetima za mlade preduzetnike.

Kako je navedeno, EBRD je odgovorila na pandemiju korona virusa rekordnim ulaganjem od 11 milijardi evra u 2020. godini kroz 411 projekata za rešavanje hitne potrebe 38 ekonomija u koje ulaže.

Takođe, navode da je kroz Program za oporavak od posledica krize izazvane virusom kovid 19 (Resilience Framework) u 2020. godini plasirano 145 miliona evra komercijalnim bankama za održavanje likvidnosti privrede i malih i srednjih preduzeća.

Dodaju da će program biti aktivan i u ovoj godini ukoliko bankama bude pootrebna dodatna likvidnost da podrže privredu.

Ostatak finansiranja se odnosio na programe koji podržavaju žensko preduzetništvo, ulaganje u konkurentnost, hipotekarne kredite za stanovništvo, programe za podršku investicija u energetsku efikasnost kao i program za podršku trgovinskih tokova privrede.

Pored kreditnih linija, korisnici su zbog uspešne implementacije projekta dobili i podsticajne grantove i besplatnu tehničku pomoć koju finansiraju EU i drugi donatori.

Za izgradnju boljih infrastrukturnih veza u zemlji i regionu, banka je obezbedila zajam od 85 miliona evra za izgradnju deonice Niš-Pločnik „Autoputa mira“ koja će bolje povezati centralnu Srbiju sa KiM i ključnom albanskom lukom Drač, čime će biti olakšana trgovina u regionu.

EBRD je, takođe, podržala Srbiju i u poboljšanju digitalne infrastrukture i finansirala je projekat izgradnje optičke širokopojasne mreže u ruralnim oblastima, čime će više od 600 škola u selima dobiti pristup internetu.

Podsećaju da je u važan projekat EBRD-a za izgradnju nove deponije i postrojenja za proizvodnju energije iz otpada u Vinči uloženo 128 miliona evra, kao i da je to jedno od najvećih javno-privatnih partnerstava u Srbiji, koje donosi privatno finansiranje i stručnost za projekat javnog sektora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.