U trendu

ECDC: I vakcinacija i busteri i restriktivne mere

BRISEL – Evropska agencija za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) preporučila je danas da odmah krene paralelan rad na kampanji pojačanje vakcinacije, hitnom davanju bustera i uvođenju lokalnih restriktivnih mera, kako bi se u naredna dva meseca izbeglo preopterećenje zdravstvenh sistema u Evropi.

U ECDC navode da se u decembru i januaru i dalje očekuje „visok rizik“ od infekcije Delta sojem korona virusa i konstatuju da 81 procenat vakcinisane odrasle populacije u EU nije dovoljno da bi se zaustavila pandemija.

„Nismo u situaciji da biramo između vakcinacije ili nefarmaceutskih mera. Moramo da da sprovodimo obe mere“, preporučila je direktorka ECDC, Andrre Amond.

U svojoj poslednjoj proceni epidemilološke situacije u Evropi, u ECDC navode da je procenat vakcinisane ukupne populacije u EU oko 65 odsto, od čega je vakcinisano oko 81 procenat odraslih, što je „nedovoljno da bi se zatvorio imunološki procep“ u Evropi.

„Zaražavanje u sredinama koje imaju više od 80 procenata vakcinisanih je u okvirima ‘sredenjeg rizika’, dok je svuda gde je vakcinacija ispod 80 procenata rizk od zaraze veoma visok“, kaže direktorka ECDC, Andrea Amond.

Iz ECDC uputili su i poziv za „hitno“ davanje buster doza onima koji su stariji od 40 godina, ali i ostaloj populaciji iznad 18 godina.

Naglašava se i da dodatne restriktivne tzv nefarmaceutske mere, koje se odnose na fizičku distancu, rizične kontakte, restrikcije putovanja i opremanje bolnica, ”već sada moraju biti razmotrene” kako ne bi došlo do trenutka u kojem bi broj novozaraženih bio ”toliko visok da mora da se posezati za drastičnim merama” poput potpunog zatavranja.

„Ako krenmo ranije možemo da imamo manje restrikcije koje se mogu duže održati, a sve ovo treba uraditi odmah kako bi izbegli preplavaljnost zdravstvenih sistema u naredna dva meseca“, kaže Amond.

U ECDC zaključuju da je skok broja novozaraženih na dnevnom nivou dostigao brojke sa početka pandemije, ali da je broj smrtnih slučajeva „značajno nizi“, što se pripisuje efikasnosti vakcina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar