EFJ na Balkanu: Neometan rad novinara neophodan tokom pandemije

Evropska federacija novinara (EFJ) je pokrenula kampanju kojom ukazuje na važnost rada novinara tokom pandemije korona virusa.

„Tokom zdravstvene krize novinari imaju jednu od ključnih uloga: Kada se od većine nas zahteva da ostanemo kod kuće, oni su oči i uši na terenu, donoseći nam pouzdane i proverene informacije. Ipak, u nekim evropskim zemljama novinari se dalje ne smatraju ključnim radnicima čija je radna sposobnost takodje ugrožena zbog pandemije“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je kampanju na društvenim mrežama EFJ pokrenula u partnerstvu sa svojim podružnicama u Albaniji, na Kosovu, u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji i Turskoj.

Navedeno je da je i u tim zemljama pandemija mnogim novinarima donela duže radno vreme, niže plate, ograničenja putovanja, nedostatak zaštitne opreme i zdravstveno osiguranje što ih, kako se navodi, dodatno izlaže virusu.

Pojedine vlade su, kako se navodi, odlučile da kategorizuju novinare kao ključne radnike, zajedno sa radnicima u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, prehrambenoj industriji i prosveti.

„Taj status ‘neophodnog radnika’ omogućava im (novinarima) pristup pogodnostima kao što su sloboda kretanja, plaćeno bolovanje, zaštitna oprema, novčana naknada, pristup brizi o deci“, navodi EFJ koja je ukazala i na presudni značaj novinara i za demokratiju.

„Ovom kampanjom novinarska udruženja i sindikati podsećaju nas iza ekrana da ljudi i vesti koje konzumiramo nekoliko puta dnevno, novinari i medijski radnici vredno rade u teškim uslovima kako bi na najbolji mogući način informisali javnost“, piše u tekstu.

Kampanju koordinira Evropska federacija novinara (EFJ) u okviru projekta koji je finansirao UNESCO „Izgradnja poverenja u medije u jugoistočnoj Evropi i Turskoj“, u partnerstvu s podružnicama u Albaniji (APJA), BiH (BH Novinari), na Kosovu (AJK), u Crnoj Gori (SMCG), Severnoj Makedoniji (SSNM), Srbiji (SINOS i NUNS) i Turskoj (TGS).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.