U trendu

Ekonomisti: Nagrada od 3.000 za vakcinaciju najmanje besmislena

Nagrada od 3.000 dinara za vakcinisane gradjane mogla bi biti najmanje besmislena mera iz paketa pomoći Vlade Srbije privredi i gradjanima u prošloj i ovoj godini, ocenili su danas ekonomisti.

Profesor na Fakultetu FEFA Goran Radosavljević rekao je za Betu da je stimulacija od 3.000 dinara mera koja je najdirektnije usmerena na borbu protiv pandemije i najmanje besmislena od mera pomoći privredi i gradjanima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će vakcinisani gradjani dobiti dodatno 3.000 dinara kako bi do kraja maja taj broj porastao na tri miliona i kako bi se „približili granici kolektivnog imuniteta“ od korona virusa.

„U moru populističkih mera kojima je prošle godine data finansijska podrška gradjanima i privredi potrošeno je šest odsto vrednosti bruto domaćeg proizvoda (BDP) da bi se sprečilo da BDP ne padne, na primer četiri odsto, nego jedan odsto“, rekao je Radosavljević.

Dodao je da je efekat te pomoći bio mali i da je besmisleno što je bila neselektivna i podeljena podjednako kako preduzećima koja nisu radila, tako i onima koja su ostvarila ekstraprofit.

„To je bacanje para iz helihoptera i zarad političkih poena, a kada se tome doda i činjenica da je taj novac obezbedjen zaduživanjem države za koje će se plaćati kamata, podela nagrade gradjanima deluje najmanje besmisleno“, rekao je Radosavljević.

Radosavljević je ocenio da, ako nagrada poveća broj gradjana koji će se vakcinisati ta mera ima smisla jer je očigledno da vakcinacija „posustaje“.

Glavni ekonomista Fiskalnog saveta Danko Brčerević rekao je da je ta mera dodatne nagrade za vakcinisane gradjane morala biti zasnovana na analizi kako bi se znalo da li će doprineti povećanju broja vakcinisanih gradjana.

„Analiza te mere je neophodna kako bi se znalo da taj novac neće biti ‘bačen'“, rekao je Brčerević.

Dodao je da je to trebalo biti predvidjeno rebalansom budžeta koji je uradjen pre samo dve nedelje, 22.aprila, i obrazložena, umesto ad hok doneta.

Istakao je da ako dodatna pomoć zaustavi pandemiju to će biti prihvatljiva cena od možda 50-75 miliona evra jer su troškovi u zdravstvu veći.

Brčerević je ocenio da ta nagrada ima i pravni aspekt jer otvara pitanje šta sa gradjanima koji iz zdravstvenih razloga ne mogu da prime vakcinu, da li će oni, ako ne dobiju nagradu biti neopravdano kažnjeni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.