U trendu

Eksperti SZO: Sve manje šanse da se otkrije poreklo kovida

ŽENEVA – Međunarodni naučnici koje je SZO poslala u Kinu da istraži poreklo korona virusa, izjavili su da je istraga u zastoju i da se šansa da se reši misterija „brzo smanjuje“, javlja AP.

U međuvremenu, izveštaj američke obaveštajne službe koji je zatražio predsednik SAD DŽozef Bajden, dao je nepotpun zaključak o poreklu virusa, uključujući i teoriju da je virus prešao sa životinje na čoveka ili da je „iscureo“ iz kineske laboratorije, objavio je „Vašington post“ u sredu.

U komentaru objavljenom u časopisu „Nejčr“, SZO eksperti kažu da je istraživanje o poreklu virusa „ključna prekretnica“ koja zahteva hitnu saradnju, ali je umesto toga, sve stalo.

Oni su naglasili da su kineski zvaničnici i dalje nevoljni da dele podatke, navodeći kao razlog zaštitu prava pacijenata.

Ranije ove godine, SZO je poslao tim u Vuhan, gde je zvanično zabeležen prvi slučaj kornona virusa u decembru 2019. godine, kako bi istražili kako je sve počelo.

U analizi objavljenoj u martu, SZO je zaključio da je virus najverovatnije prešao sa životinja na ljude i verovatnoću da je došlo do „curenja“ iz laboratorije nazvala „izuzetno malom“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.