EMA: Poštovati razmak od maksimum 42 dana između dve doze

BRISEL – Evropska agencija za lekove (EMA)saopštila je danas da treba poštovati vremenski razmak od maksimum 42 dana između davanja prve i druge doze vakcine protiv korona virusa, koju su razvile kompanije Fajzer i Bajontek, kako bi zaštita bila potpuna.

Agencija navodi da su dokazi o efikasnosti vakcine zasnovani na studiji, u kojoj je vakcina data u razmaku od 19 do 42 dana i ističe da potpuna zaštita nastupa samo sedam dana nakon davanja druge doze, prenosi Rojters.

„Bilo kakva promena ovoga zahtevala bi varijaciju odobrenja za stavljanje u promet, kao i više kliničkih podataka da se podrži takva promena, u protivnom bi se smatralo ‘neodobrenom upotrebom'“, navela je agencija.

Kako objašnjava Rojters, oznaka „neodobrena upotreba“ sa sobom povlači manje odgovornosti za proizvođače vakcina.

Kompanije Bajontek i Fajzer upozorile su ranije danas da nemaju dokaze da će njihova vakcina nastaviti da štiti od korona virusa ako se druga doza da kasnije nego što je testirano tokom ispitivanja.

Dve kompanije su napomenule da se prva i druga doza daju u razmaku od tri nedelje, preneo je Rojters.

Nemačko ministarstvo zdravlja zatražilo je ranije danas savet da li da odloži davanje druge doze vakcine protiv korona virus kompanija Fajzer i Bajontek, kako bi što više ljudi dobilo prvu dozu, a do sada je vakcinisano 239.000 građana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.