U trendu

EMA procenjuje novu vakcinu i novi lek protiv Kovid-19

AMSTERDAM – Evropska agencija za lekove (EMA) počela je procenu vakcine kompanije ”Novavaks” koja služi za zaštitu od infekcije Kovid-19, kao i novog leka ”Ksevudi” namenjenog za tretman odraslih i adolescenata inficiranih korona virusom.

”Kesevudi” je razvijen na bazi monoklonskog antitela, a namenjen je za lečenje obolelih od korona virusa kojima nije potrebna dodatna terapija kiseonikom, a koji su pod povećanom rizikom da pređu u teški oblik bolesti.

U EMA očekuju da bi sa konačnom procenom ovog leka trebalo da izađu za dva meseca.

Po ubrznoj poceduri, EMA procenjuje i zahtev za uslovnu dozvolu za stavljanje u promet Novavaksove vakcine protiv virusa Kovid-19, a mišljenje bi moglo biti izdato ”u roku od nekoliko nedelja”, jer je EMA već pregledala značajan deo podataka o vakcini.

EU je unapred poručila 200 miliona doza ”Novavaks” vakcine koju bi trebalo da dobiju prvenstveno osobe alergične na vakcine ”Fajzera” i ”Moderne”

U pitanju je proteinska vakcina koja deluje na drugačiji način od vakcine ”Fajzera” i ”Moderne”, a moguće ju je koristiti i kao buster dozu.

Klinička ispitivanja pokaziju da je efikasnost ”Novavaks” u zaštiti od infekcije Kovid-19 oko 90 procenata nedelju dana nakon druge doze, ali i da je efikasnost nesto niža, do 60 procenata, kada je reč o Beta soju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar