U trendu

EMA: Važna uloga buster doze u obnovi zaštite od Kovid-19

AMSTERDAM, 18. novembra ( Tanjug) – Evropska agencija za lekove (EMA) ponovila je svoj poziv građanima da se vakcinišu, a zatim prime i buster dozu kao zaštitu od trenutno dominantnog Delat soja korona virusa.

”Buster doze će imati važnu ulogu u strategiji vakcinacije jer prvi podaci sa terena pokazuju da buster doze Fajzera i Moderne primljene šest meseci nakon primarne vakcinacije kod odraslih obnavljaju zaštitu od infekcije korona virusom i njegove trenutno dominanatne Delta varijante”, izjavio je ispred EMA, dr Marko Kavaleri.

Na redovnoj konfernciji za medije u EMA konstatuju da je približavanjem zime broj inficiranih i hopitalizovanih u skoro svim zemljama članicama u porastu, a da većinu pacijenata na intenzivnoj nezi čine nevakcinisani.

”Želim da ponovimo neophodnost vakcinacije, ali i buster doze. Od vitalnog je značaja da nastavimo proces vakcinacije posebno u državama sa nižim procentom vakcinisanih”, kaže Kavaleri.

On ponavlja da je preporuka EMA da se podrazumeva buster doza kod Fajzera i Moderne nakon šest meseci od primarne vakcinacije, ali i ukazuje na fleksibilnost u slučaju skraćivanja intervala između druge i treće doze vakcine.

U EMA naglasavaju da još nemaju dovoljno informacija kada je reč o preporuci moguće buster doze za vakcinu kompanije Dzonson i Dzonskon, koja se inače prima u jednoj dozi.

Kada je reč o upotrebi različitih vakcina kod primarne vakcinacije i buster doze, u EMA kažu da istraživanja zasnovana na konkretnim imunološkim odgovorima sa terena podržavaju ovakvu strategiju vakcinacije.

Očekuje se da će se po ovom pitanju kao i po pitanju potrebnog intervala između primarne vakcinacije i buster doza kod mešanja vakcina EMA oglasiti do kraja novembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.