U trendu

Er Srbija od aprila nudi digitalni kovid pasoš putnicima

BEOGRAD – Er Srbija, u saradnji sa Međunarodnom asocijacijom za vazdušni saobraćaj (IATA), početkom aprila počinje sa testiranjem IATA digitalnog pasoša (“IATA Travel Paš”), mobilne aplikacije koja pomaže putnicima da lako i bezbedno organizuju putovanje u skladu sa zahtevima država koji se tiču testiranja na kovid 19 ili vakcinacije, najavilo je domaći avioprevoiznik.

Dodaje se da će Er Srbija tako biti jedna od prvih avio-kompanija u Evropi koja će postati deo globalne inicijative, čiji je cilj ponovno otvaranje granica bez karantina, kao i garantovanje bezbednog putovanja i oporavka turizma i avio-industrije.
Prva faza testiranja aplikacije će se odvijati na letovima Er Srbije između Beograda i Ciriha, trajaće nekoliko nedelja, a putnici će biti pozvani da učestvuju, najavljuje se u saopštenju.

„Ponosni smo što ćemo među prvima u svetu testirati digitalni pasoš. Još jednom smo potvrdili našu posvećenost zaštiti bezbednosti, zdravlja i dobrobiti putnika, kao i kreiranju integrisanog i besprekornog korisničkog iskustva“, izjavio je generalni direktor Er Srbije Dankan Nejsmit.

Ocenio je da je ovo rešenje IATA izvanredna inicijativa, koja će omogućiti putnicima da ispune sve potrebne uslove za ulazak u različite zemlje sveta.

„Dugujemo veliku zahvalnost Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ iz Beograda. Oni će biti direktno povezani sa IATA, i bez njihove podrške i saradnje ovaj pilot-projekat ne bi bio moguć“, rekao je Nejsmit.
Direktor Er Srbije je naveo da će “IATA Travel Paš” omogućiti putnicima da drže podatke u vezi s testovima na kovid 19 i upravljaju njima na svojim mobilnim telefonima, kaom i da dele na siguran način svoj verifikovani status avio kompanijom pre dolaska na aerodrom.

„IATA digitalni pasoš će takođe pružati ažurne informacije o zdravstvenim propisima u vezi sa korona virusom, pomažući putnicima da provere da li ispunjavaju najnovije uslove ulaska u zemlju odredišta“, rekao je Nejsmit.
Regionalni potredsednik IATA za Evropu Rafael Švarcman rekao je da je ta organizacija ponosna što radi sa Er Srbijom na tome da “IATA Travel Paš” učini dostupnim na „starom kontinentru“.

„Ovo je prvi korak ka tome da evropska i međunarodna putovanja tokom pandemije budu što prijatnija, pružajući ljudima sigurnost da ispunjavaju sve zahteve vlada za ulazak u države koji se tiču virusa kovid 19“, rekao je Švarcman.

Precizirao je da kako se granice budu otvarale, “IATA Travel Paš” će biti dodatno unapređen sa više mogućnosti da ispuni sve zahteve vlada za potvrdom testiranja ili statusa vakcinacije, naglasivši da će putnici Er Srbije među prvima imati na raspolaganju ove usluge.
Er Srbija objasnjava da će njeni putnici biti u prilici da lako i jednostavno kreiraju svoj digitalni pasoš.

Nakon testiranja ili vakcinacije, referentne laboratorije će na bezbedan način slati zaštićene podatke u aplikaciju pojedinca, a “IATA Travel Paš” će zatim uporediti neophodne uslove za putovanje sa unetim podacima putnika i svi koji ispunjavaju uslove za željenu destinaciju dobiće zelenu oznaku za putovanje.

Aplikacija kao sigurno mesto za digitalno skladištenje zdravstvenih podataka, ne samo da će ubrzati proces prijave putnika na letove, već će otvoriti potencijal za beskontaktna putovanja u budućnosti, zaključuje Er Srbija u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.