Estonija dobija prvu premijerku posle dogovora dve najveće stranke

Dve najveće političke stranke u Estoniji postigle su danas dogovor o novoj Vladi koju će voditi Kaja Kalas, prva premijerka u istoriji te baltičke zemlje.

Dosadašnja Vlada je pala prošle nedelje zbog korupcionaškog skandala.

Rukovodstva opozicione Reformske stranke Kaje Kalas (43) i Partije centra dosadašnjeg premijera Jurija Ratasa glasala su danas za formiranje koalicione vlade.

Prema dogovoru, obe stranke će imati po sedam ministarstava u vladi sa 15 članova, računajući premijerku Kalas.

Kaja Kalas je ćerka jednog od osnivača Reformske stranke Sima Kalasa, advokata i bivšeg poslanika Evropskog parlamenta.

Reformska i Partija centra navele su u zajedničkom saopštenju da će formirati vladu koja će nastaviti efikasno da rešava krizu izazvanu pandemijom korona virusom, zadržati usmerenost Estonije na budućnost i razviti sve oblasti i regione u zemlji.

Predsednica Estonije Kersti Kaljulaid trebalo bi da imenuje novu Vladu u narednih nekoliko dana.

Posle nedavnog pada Vlade, Kaljulaid je mandat za sastav nove dodelila Kaji Kalas jer je njena protržišna Reformska stranka osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima u martu 2019. godine, 28,9 odsto. Na drugom mestu je bila Partija centra sa 23,1 odsto glasova.

Medjutim, Kalas posle izbora nije uspela da sastavi vladu, koju su oformile tri stranke na čelu sa Partijom centra dosadašnjeg premijera Jurija Ratasa.

Uz Ratasovu Partiju centra, u Vladi su bile i nacionalističko-populistička Estonska konzervativna narodna stranka i konzervativna stranka Otadžbina.

Ratas je podneo ostavku 13. januara zbog skandala u kojem se našao visoki funkcioner njegove Partije centra, osumnjičen da je primio privatnu donaciju za stranku u zamenu za uslugu u vezi s gradjevinskim projektom u blizini luke u Talinu.

Iako će njegova stranka biti i u novoj Vladi, Ratas, premijer od 2016. godine, neće biti njen deo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.