EU izdvaja 1,4 milijarde evra za globalni odgovor na koronu

BRISEL, 22. jula ( Tanjug) – Evopska komisija će sa 120 miliona evra pojačati finansiranje istraživačkih projekata usmerenih na borbu protiv virusa kovid-19 i njegovih varijanti.

EU je planirala da izdvoji 1,4 milijarde evra za globalni odgovor na koronavirus, od čega milijardu evra potiče iz programa Horizont 2020 za istraživanje i inovacije.

EK je uvrstila u uži izbor 11 novih projekata u vrednosti od 120 miliona evra iz programa Horizont, najvećeg evropskog programa za istraživanje i inovacije, koji za cilj imaju podršku i omogućavanje hitnih istraživanja koronavirusa i njegovih varijanti.

U 11 projekata koji su ušli u uži izbor učestvuje 312 istraživačkih timova iz 40 zemalja, uključujući 38 učesnika iz 23 zemlje van EU.

„Evropska unija preduzima snažne akcije u borbi protiv koronavirusne krize. Danas pojačavamo istraživačke napore kako bismo se suočili sa izazovima i pretnjama koje predstavljaju varijante koronavirusa.

Podržavajući ove nove istraživačke projekte i jačajući i otvarajući relevantne istraživačke infrastrukture, nastavljamo da se borimo protiv ove pandemije, kao i da se pripremamo za buduće pretnje”, navode u Komisiji.

Dodaje se da će većina odabranih projekata podržati klinička ispitivanja za nove tretmane i vakcine protiv korona virusa i jačati sradnju na tom polju sa zemljama van EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.