EU lideri o koroni „video linkom”, predsednik EP u izolaciji

BRISEL, 10. marta ( Tanjug) – Lideri EU održaće danas popodne, u 17.00 sati, sastanak Evropskog saveta posvećen koordinaciji zemalja članica u borbi protiv korona virusa.

Šefovi država i vlada EU razgovaraće putem ”video konfrencijskog poziva” , bez dolaska u Brisel, gde su pooštrene mere u cilju prevencije širenja zaraze.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je EU lidere da se putem ”video poziva” sastanu i razmotre načine za saradnju ”u cilju zaštite zdravlja građana”.

Istovrememo, predsednik evropskog parlamenta David Sasoli objavio je da će zbog boravka u Italiji tokom vikenda narednih 14 dana posao ”obavljati od kuće u Briselu”.

On je upozorio i italijaske predstavnike u Evropskom parlementu da se ponašaju u skladu sa posednjim merama koje je Italijanska vlada preduzela u cilju zautsavljanj širenja COVID-19.

”COVID-19 obavezuje sve da budu odogovorni i oprezni. Ovo je delikatan trenutak za sve”, poručio je Sasoli u pisanom saopštenju.

Posle Evropskog parlamenta i Evropskog saveta koji su ograničili aktivnosti u cilju prevenije daljeg širenja Korona virusa, i Evropska komiisja je uvela ”dobrovoljne spiskove” svih koji učestvuju na dnevnim konkferencijama za novinare u Briselu.

”Ova mere se preduzima kako bi se pomoglo u pronalaženju i informisanju ljudi u slučaju da se otkrije da je neko od prisutnih bio zaražen”, navode u Komisiji.

Prvi slučaj zaraze COVID-19 u EU institucijama u Briselu ustanovljen je prošle nedelje u Evropskoj agenciji za odbranu.

Nakon povratka sa službenog puta u Milanu do pojave simptoma korona virusa, zaposleni u Agenciji za odbranu održavao je sastanka se predstavnicima drugih EU institucija među kojima je takođe došlo do prijave bolesti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.