U trendu

EU potpisala ugovor sa GSK za isporuku leka protiv kovida

BRISEL – Evropska unija potpisala je danas ugovor sa britanskom farmaceutskom kompanijom „Glakso Smit Klajn“ (GSK) za isporuku do 220.000 doza leka sotrovimab, monoklonskog antitela razvijenog za lečenje kovida.

Lek, koji je razvijen zajedno sa američkom kompanijom „Virbajotehnolodži“, može se koristiti za lečenje visokorizičnih pacijenata sa korona virusom koji imaju blage simptome i kojima nije potreban dodatni kiseonik, navodi se u saopštenju Evropske komisije, a prenosi agencija Rojters.

Ovaj dogovor je podstrek za GSK-ov rad na potencijalnim tretmanima za lečenje kovida-19, nakon što je ta kompanija, kako ocenjuje Rojters, odigrala ograničenu ulogu u razvoju vakcina, pošto se usredsredila na isporuku komponenti drugim proizvođačima umesto da napravi sopstvenu vakcinu.

Ovaj lek je trenutno na ispitivanju u Evropskoj agenciji za lekove (EMA), a dobio je dozvolu za hitnu upotrebu u SAD za lečenje pacijenata sa blagim simptomima kovida koji su u visokom riziku od razvijanja teške infekcije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.