EU uvodi tamno crvene zone na epidemiološku kartu Evrope

BRISEL – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je danas uvođenje nove oznake na epidemiološkoj karti Evrope – tamno crvene zone iz kojih bi putnici pre odlaska morali da se testiraju, a po dolasku na odredište da idu u karantin.

„Tamno crvenom bojom bi se označavale zone u kojima je cirkulacija virusa na izuzetno visokom nivou“, izjavila je Fon der Lajenova nakon završetka samita lidera EU u Briselu koji je bio posvećen usklađivanju mera u suzbijanju pandemije korona virusa.

Ona je kao kao primer navela slučaj da su u jednoj zemlji članici EU u pograničnom području zatvorene granice, a otvorene u susednoj sa istom epidemiološkom situacijom.

„U tom bi slučaju svi iz prve zemlje išli da kupuju u drugu i tako pridonose širenju virusa“, rekla je predsednica EK, prenosi Hina.

Predsednik Evropskog savetaa Šarl Mišel rekao je da se lideri zemalja članica slažu da je potrebno razmotriti mogućnosti ograničenja putovanja koja nisu nužna.

„Uvereni smo da, kada je reč o putovanjima koja nisu nužna, restrikcije treba da se razmotre“, rekao je Mišel i dodao da granice moraju da ostanu otvorene radi normalnog funkcioniranja jedinstvenog tržišta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.