U trendu

EU zvaničnici povodom smrti D'Estena pozdravili velikog Evropljanina

Vodje evropskih institucija su danas u znak sećanja na bivšeg francuskog predsednika Valerija Žiskara D’Estena koji je umro u 95. godini pozdravile „velikog Evropljanina“ kome Unija „duguje mnogo“.

„Danas žalimo za velikim Evropljaninom koji će nastaviti da nas inspiriše. U njegovom srcu budućnost Francuske i Evrope bile su blisko povezane“, napisala je na Tviteru predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Valeri Žiskar D’Esten, veliki zagovornik Evropske unije koji je bio na čelu Francuske od 1974. do 1981. donoseći joj duh modernosti, umro je juče u 95. godini od posledica korona virusa, javila je njegova porodica. Bio je u bolnici više puta poslednjih meseci zbog srčanih problema. Umro je u svojoj porodičnoj kuči u Otonu u centralnoj Francuskoj.

Predsednik Evropskog saveta Šar Mišel je podsetio da je D’Esten sa Helmutom Šmitom, nemačkim kancelarom u vreme kada je on bio predsednik, konkretizovao „san integrisanije Evrope“.

„On je formirao Evropski savet na kome leže osnove monetarne unije, dakle evra“, dodao je Mišel.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel napisao je da Unija bivšem francuskom predsedniku „duguje mnogo“.

Predednik Evropskog parlamenta David Sasoli podsetio je na D’Estenovu ulogu kao predsednika Konvencije o budućnosti Evrope početkom 2000-itih kada je nastojao da EU dobije Ustav koji mu je i dalje toliko potreban.

Tekst koji je D’Esten podneo evropskim zvaničnicima u junu 2003. na kraju je odbijen referendumom u Francuskoj i Holandiji 2005, blokirajući proces ratifikacije u EU.

D’Esten je takodje bio izabrani evropski poslanik od 1989. do 1993. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.