Evropa se ponovo zaključava?

Pooštravanje restrikcija u Francuskoj i Poljskoj

Zbog porasta broja novoinficiranih korona virusom, vlasti u Francuskoj i Poljskoj ponovo su uvele delimične blokade.

Oko 21 milion ljudi u 16 francuskih departmana, uključujući glavni grad Pariz, pogođeno je ovim merama uvedenim zbog strepnje od trećeg talasa pandemije, prenosi BBC.

U Poljskoj su zatvorene prodavnice, hoteli, kulturni i sportski objekti širom zemlje na tri nedelje zbog izveštaja o najvećem broju slučajeva kovida još od novembra.

Slučajevi korona virusa takođe eksponencijalno rastu u Nemačkoj, a kancelarka Angela Merkel upozorila je da je verovatno da će zemlja morati da uvede „hitne mere“ i ponovo nametne meru zaključavanja.

Slovačka: Obavezan karantin i za vakcinisane i oporavljene

Obavezan karantin za povratak u Slovačku od 22. marta će važiti za sve, pa i za one koji su vakcinisani protiv korona virusa ili su se oporavili od zaraze, odlučila je Kancelarija za javno zdravlje te zemlje.

Ta odluka obrazložena je nedovoljnim znanjem o novim mutacijama virusa, prenosi TASR.

„Ovo je preventivna mera jer još sumiramo saznanja o novim mutacijama, među kojima su i saznanja o mogućim reinfekcijama i zaražavanju nakon vakcinacije“, rekla je portparolka kancelarije Daša Račkova.

Prema njenim rečima, odluka se neće odnositi na medicinske radnike koji dolaze da pruže pomoć građanima Slovačke.

Situacija se pogoršava, nastavlja se vakcinacija

U sedmičnom izveštaju Visokog instituta za zdravstvo potvrđeno je da se epidemiološka situacija u Italiji pogoršava, u 10 od 20 regiona rizik od zaraze je i dalje veoma visok, a u ostalima je umereno visok, izveštava agencija Agi.

Visok je broj preminulih u jednom danu, 386 osoba je podleglo zarazi, a više od 25.000 je novozaraženih.

Porastao je broj inficiranih na stotinu hiljada stanovnika, incidenca je sada 264, što je iznad granice koju je Institut postavio kao alarmantnu.

Vlasti pokušavaju da među stanovništvom poprave odnos prema vakcinisanju koji je pao nakon što su se pojavile sumnje u pouzdanost vakcinisanja lekom AstraZeneka.

Direktor italijanske agencije za kontrolu lekova Nikola Magrini je izjavio da je „najvažnije da su pozitivni efekti vakcine AstraZeneka daleko veći od eventualnog rizika”.

Premijer Mario Dragi je najavio da će se i sam vakcinisati tim lekom, potvrdio da je i njegov sin već imunizovan AstraZenekom, a novi šef za vanredne okolnosti general Frančesko Filjulo će danas primiti Astra Zeneku.

Iz centara za vakcinaciju, kako piše agencija Ansa, potvrđuju da su oko 10 odsto onih koji su imali zakazanu vakcinaciju, otkazali.

Predsednik Visokog saveta za zdravstvo Franko Lokateli je podvukao da oni koji odbiju da se vakcinišu kada je njihov red, automatski će biti pomerani na kraj liste za imunizaciju.

U Italiji se koriste vakcine naručene putem EU programa Kovaks, a pored AstraZeneke, još i Moderna i Fajzer, a građani prilikom vakcinacije nemaju mogućnost izbora kojim lekom će biti imunizovani.

Parižani beže iz grada da bi izbegli novu blokadu

Stanovnici Pariza u velikom broju napuštaju francusku prestonicu uoči nove blokade čiji je cilj zaustavljanje porasta broja slučajeva korona virusa, piše britanski ““Gardijan““.

Nova ograničenja, koja je premijer Žan Kasteks najavio kasno u četvrtak, stupiće na snagu u ponoć i obuhvatiti oko trećine stanovništva zemlje, uključujući Pariz i nekoliko drugih regiona na severu i jugu.

Vlada je insistirala na tome da će novo jednomesečno zaključavanje biti ograničenije od prethodna dva, s otvorenim školama i neograničenim vremeno za vežbanje na otvorenom.

Predsednik Emanuel Makron je takođe danas insistirao da reč „zaključavanje“ nije prikladna za opisivanje vladine strategije.

Ipak, mere kojima se zabranjuje napuštanje pariske regije podstakle su mnoge da napuste Pariz i upute se u područja sa lakšim ograničenjima, poput Bretanje, jugozapadne obale Atlantika i Liona na jugoistoku.

Prema Nacionalnoj železnici, vozovi za te destinacije sada u potpunosti rezervisani nakon što su prethodnih petka imali 60-70 procenata popunjenosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.