U trendu

Evropske akcije na silaznoj putanji, u padu i nafta i evro

LONDON – Evropske akcije su se povukle danas sa rekordnih nivoa, dok su prinosi na državne obveznice, cene nafte i evro u padu pošto bauk novog lokdauna u Nemačkoj i drugim delovima Evrope ponovo pomračuje izglede globalne ekonomije.

Tržišta kapitala je zahvatila panika nakon vesti da će Austrija prva u zapadnoj Evropi ponovo uvesti potpuno zatvaranje zbog korona virusa kako bi se izborila s novim talasom infekcija, i da bi Nemačka mogla da uradi to isto, izveštava Rojters.

Nemački ministar zdravlja Jens Špan upozorio je da je situacija sa korona virusom u najvećoj evropskoj ekonomiji toliko ozbiljna da se ne može isključiti karantin, čak i za one koji su vakcinisani.

Ove vesi su izazvale „juriš“ investitora na sigurnu imovinu, kao što su državne obveznice, američki dolar i japanski jen.

Usled jačanja dolara za 0,5 odsto, evro je pao na 1,1283 dolara, vrativši se na najniži nivo iz jula 2020, koji je zabeležio i ranije ove nedelje.

Prinosi na evropske i američke obveznice su pali za 5-6 baznih poena, dok su se na tržištima akcija jutrošnji dobici preokrenuli u minus.

Panevropski indeks STOKS 600 pao je za četvrtinu procenta, italijanske i španske akcije su potonule za više od 1,0 posto, pri čemu su akcije banaka, osetljive na izglede privrednog rasta, izgubile skoro 3,0 odsto vrednosti. Deo tih gubitaka, akcije su na kasnijem trgoanju nadoknadile.

Ovaj trend se proširio na sva svetska tržišta, pri čemu su fjučersi na Vol Stritu krenuli nizbrdo, dok su fjučersi nafte Brent pali ispod 80 dolara po barelu, povećavši ranije gubitke.

Za imovinu koja se smatra sigurnim utičištem, ovo je dobitni dan.

Japanski jen je porastao za trećinu procenta u odnosu na dolar na 113,93 jena, a dolarski indeks se vratio na 16-mesečnim maksimumima prema korpi glavnih valuta, koji zabeležio nedavno.

Azijska tržišta su ranije danas takođe beležila sumorne rezultate, zbog razočaravajućeg izveštaja o poslovanju kineskog giganta u e-trgovini, Alibabe, koji je pojačao zabrinutosti vezane za usporavanje kineskog ekonomskog rasta

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, oslabio je za 0,44 procenta, usled pada Alibabinih akcija od 10 posto.

Slab učinak na berzi imale su i kineske internet kompanije Baidu i Bilibili, čije su akcije suspendovane, što je pojačalo silazni trend tržišta.

Na kripto berzama, bitkoin je pao na najniži nivo od sredine oktobra i na putu je da zabeleži najgoru nedelju u poslednjih šest meseci. Trenutno se trguje na nivou od 57.018 dolara, za preko 20 procenata ispod nedavnog istorijskog maksimuma od 69.000 dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.