Evropski aerodromi trpe težak udar zbog korona virusa

Evropski aerodromi trpe „šok bez presedana“ zbog smanjenja saobraćaja izazvanim epidemijom korona virusa u Italiji,  koja je od ponedeljka cela izolovana, i preti potpuni raspad njenog avionskog saobraćaja, saopštila je danas organizacija evropskih aerodroma ACI Europe.

Evropski aerodromi su zabeležili pad broja putnika od 13,5 odsto u prvom tromesečju, ali najteže pogodjeni su aerodromi u Italiji, saopštila je ta organizacija koja predstavlja 500 aerodroma u 46 zemalja.

Čak i pre jučerašnje odluke o ograničenju kretanja u celoj zemlji, italijanski aerodromi već su beležili ogroman pad broja putnika od 60 odsto na većini aerodroma tokom vikenda, rekao je Olivije Jankovec, generalni direktor ACI Europe.

Sada, kako je rekao, treba da se bore sa potpunim prekidom aviosaobraćaja. On je pozvao vladu da odgovori brzo i pozitivno na zahteve italijanskih aerodroma o hitnom uvodjenju mera podrške.

U celoj Evropi epidemija bolesti kovid-19 se pretvorila u „šok bez presedana za našu industriju“, rekao je Jankovec i nije odbacio mogućnost da će biti potrebne mere podrške i u zemljama van Italije da bi se omogućilo aerodromima da ispune svoju kritičnu infrastrukturnu ulogu.

Organizacija predvidja da će u 2020. broj putnika na evropskim aerodromima pasti za 7,5 posto, u odnosu na ranije predvidjen rast od 2,3 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.