U trendu

Fajzer traži od SAD da odobre pilulu protiv kovida-19

VAŠINGTON – Kompanija Fajzer zatražila je danas od američkih regulatora da odobre eksperimentalnu pilulu protiv kovida-19, čime se kreairaju uslovi za moguće lansiranje ovog obećavajućeg leka koji se može uzimati kod kuće već od ove zime.

Zahtev kompanije Fajzer dolazi u trenutku porasta broja novozaraženih u SAD, uglavnom zbog toga što u brojnim američkim saveznim državama hladnije vreme tera sve više ljudi u zatvorene prostore, prenosi AP.

Pokazalo se da Fajzerova pilula značajno smanjuje stopu hospitalizacija i smrti među zaraženima korona virusom.

Uprava za hranu i lekove (FDA) već razmatra konkurentsku pilulu kompanije Merk, a očekuje se da će nekoliko manjih proizvođača lekova takođe tražiti odobrenje za sopstvene antivirusne pilule u narednim mesecima.

„Nastojimo da budemo što brži u našim naporima da ovaj potencijalni tretman omogućimo pacijentima i radujemo se saradnji sa američkom FDA na reviziji naše prijave“, rekao je izvršni direktor Fajzera Albert Burla.

Konkretno, Fajzera očekuju da lek bude dostupan odraslima koji imaju blage i umerene kliničke slike kovida-19, a koji su u opasnosti da se ozbiljno razbole, što je slično tretmanima na koji se već primenjuju sa drugim lekovima za lečenje ove bolesti.

FDA održava javni sastanak o piluli Merk kasnije ovog meseca kako bi dobila mišljenje eksternih stručnjaka pre nego što donese konačnu odluku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.