Fajzer vakcina protiv korone nema sastojke koji nisu halal

LONDON – Salman Vakar iz Britanskog islamskog medicinskog udruženja (BIMA) rekao je da vakcina protiv korona virusa kompanije Fajzer u sebi nema sastojke koji nisu halal.

BIMA je početkom meseca navela da vakcina ne sadrži bilo kakve komponente životinjskog porekla.

Nema sadržaja životinjskog porekla, to jest nema želatina i nijedan proizvod nije izveden iz ćelijskih linija fetusa, dok preostale pomoćne supstance nisu zabrinjavajuće, navelo je britansko udruženje.

Vakar je za „Njuzvik“ dodao da je halal aspekt Fajzerove vakcine protiv koronavirusa primetilo i nekoliko naučnika sunitskog i šiitskog porekla u Velikoj Britaniji, kao i međunarodnih naučnika.

Fatvu je izdao Jusuf Šabir, a odobrili su je muftija Šabir Ahmad, muftija Muhamad Tahir i savetnica za Nacionalni zdravstveni sistem Mavlana Kalingal Rijad, navodeći da je vakcina halal na osnovu dostupnih informacija.

Vlada Velike Britanije potvrdila je da vakcina Fajzera i BioNTeka protiv korona virusa ne sadrži nikakve komponente životinjskog porekla.

Isto je učinila i Agencija za lekove i zdravstvene proizvode.

Holesterol koji se nalazi u vakcini ne dolazi iz životinjske masti, zbog čega je ona halal.

Svi pomoćni sastojci lipida koji se koriste u COVID-19 mRNA vakcini BNT162b2 su ili iz biljnih izvora ili su sintetički.

Vakcina ne sadrži životinjske komponente, potvrdili su iz Fajzera.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.