FAO: Svetske cene hrane pale u februaru

RIM – Svetske cijene hrane skliznule su u februaru okončavši četvotomesečni uzastopni rast, pri čemu je širenje koronavirusa uticalo na smanjenje tražnje za nekim proizvodima, saopštila je danas Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

FAO-v indeks cena hrane, koji meri mesečne promene vrednosti korpe prehrambenih proizvoda, uključujući žitarice, uljarice, mlečne proizvode, meso i šećer, iznosio je prošlog meseca prosečno 180,5 poena, što je pad od 1,0 posto u odnosu na januar, prenosi Rojters.

Ova organizacija je takođe blago povećala svoju prognozu proizvodnje žitarica, predviđajući rod u ukupnom iznosu od oko 2,72 milijarde tona u 2019. godini sa prethodno projektovanih 2,71 milijardu tona. Prema novoj proceni, rod će biti za oko 2,3 odsto veći nego 2018. godine.

Kada je reč o pšenici, FAO-va preliminarna prognoza za rod 2020. godine iznosi 763 miliona tona, što je skoro nepromenjeno u odnosu na gotovo rekordan nivo zabeležen lani.

U februaru su najviše potonule cene biljna ulja, za čak 10,3 procenta u odnosu na januar, predvođene padom cena palminog ulja.

Žitarice su takođe skliznule za 0,9 procenata, pri čemu su svetske cene svih glavnih žitarica, osim pirinča, bile u padu.

FAO u izveštaju napominje da je širenje koronavirusa doprinelo klizanju cena biljnih ulja i žitarica usled strahovanja da će epidemija izazvati usporavanje globalnog rasta.

Koronavirus je takođe pogodio cene mesa, koje su se u februaru spustile za 2,0 procenta, jer je opao kineski uvoz.

Cene mleka su, na drugoj strani, porasle za 4,6 odsto, pogurane većim poskupljenjem sira do kojeg je došlo zbog ograničenih isporuka iz Novog Zelanda i Australije.

Međutim, kotacije mleka u prahu su se spustile, što se pripisuje usporavanju kupovina u Kini, najvećem svetskom uvozniku, na šta je uticalo odlaganja pretovara brodskog tereta u lukama pogođenim širenjem koronavirusa, naveo je FAO.

Cena šećera je skočila za 4,5 procenata prošlog meseca dostigavši najviši nivo od maja 2017. godine, uglavnom usled predviđene manje proizvodnje u Indiji i dugotrajne suše na Tajlandu – zemljama koje su dva velika proizvođača šećera, naveo je FAO u izveštaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.