U trendu

Fauči: Da se udvostruči broj testiranih na koronu

VAŠINGTON – Dr Entoni Fauči, epidemiolog i član kriznog štaba Bele kuće za borbu protiv korone, kaže da bi SAD trebalo tokom sledećih nedelja da udvostruče broj testiranih na virus i smatra da će to biti moguće.

U Sjedinjenim državama smrtnost od korona virusa premašuje broj od 53. 000, a širom zemlje evidentirano je više od 900. 000 obolelih.

Fauči je procenio da SAD testiraju na Covid-19 otprilike 1,5 do 2 miliona ljudi nedeljno i da bi u sledećih nekoliko nedelja taj broj trebalo da se udvostruči.

On je napomenuo da misli na dijagnostičko testiranje korona virusa, a ne na testiranje antitela. Takođe je rekao da je testiranje važno, ali da su uz to neophodne identifikacija, izolacija i traženje kontakata, prenosi Si-En-En.

Fauči i predsednik SAD Donald Tramp ne slažu se oko kapaciteta zemlje za testiranje na korona virus u jeku pandemije.

„Apsolutno moramo značajno da pojačamo, ne samo broj testova, već i sposobnost da ih stvarno izvodimo“, rekao je Fauči u jednom intervjuu u četvrtak, a Tramp mu je istog dana odgovorio da se ne slaže s njegovim mišljenjem i da smatra da Amerika radi “sjajan posao”.

U dva različita plana za ponovno otvaranje društva objašnjeno je da će Sjedinjene Države morati da budu u mogućnosti da vrše milione testova svake nedelje pre nego što mere protiv korone budu bezbedno ukinute.

Do sada su SAD izvršile navodno oko četiri miliona testova na korona virus, a guverneri izveštavaju o stalnom nedostatku materijala potrebnih za testiranje, od hemijskih reagensa do briseva.

Ali, Fauči je u četvrtak izrazio nadu da će broj testiranih na kraju dostići željeni nivo.

„Sve više napredujemo kako nedelje prolaze, ali nismo u situaciji da kažemo da smo dostigli ono što želimo u vezi sa testiranjem. Mislim da ćemo uspeti, ali još nismo stigli do cilja“, rekao je Fauči.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.