U trendu

Fauči: Merkova pilula impesivna, ali vakcinacija prioritet

VAŠINGTON – Američki zdravstveni zvaničnici potvrdili su da su nedavna ispitivanja koja pokazuju efikasnost nove eksperimentalne pilule protiv kovida-19, američke farmaceutske kompanije Merk, svakako dobra vest, ali su naglasili da će vakcine ostati najbolji način za okončanje pandemije.

Tokom konferencije za novinare članova tima Bele kuće za odgovor na pandemiju vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Entoni Fauči rekao je da su rani podaci iz studija o Merkovoj piluli protiv kovida-19 „impresivni“, uključujući smanjenje hospitalizacija i smrti za 50 odsto, prenosi Glas Amerike.

Koordinator Bele kuće za borbu protiv korona virusa Džef Zients rekao je da Vlada SAD već dogovorila kupovinu 1,7 miliona doza pilule, sa mogućnošću dodatne nabavke ako bude potrebno, ali da, iako su pilule dobra vesta, vakcinacija je i dalje najbolji izlaz iz pandemije.

Fauči je poručio da neće predviđati kada bi tablete mogle da budu odobrene, pošto američka Uprava za hranu i lekove (FDA) i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) procenjuju lekove.

On je predstavio i statističke podatke prikupljene u proteklih 30 dana u bolnicama u okrugu King u državi Vašington, informacije za koje je rekao da takođe pokazuju efikasnost vakcine protiv delta soja virusa.

Taj podatak je pokazao da je nevakcinisana osoba ima osam puta više šansi da će biti pozitivna na Kovid 19, 41 put više šansi da će biti hospitalizovana i 57 odsto više šanse da će od kovida umreti.

Govoreći o nedavnom opštem padu novih slučajeva i hospitalizacija u poslednjih nekoliko nedelja u SAD, Fauči je rekao da ljudi ne bi trebalo da tumače taj pad kao da sada ne moraju da se vakcinišu i da je najbolji način za sprečavanje ponovnog izbijanja bolesti i okončanje pandemije vakcinacija.

Farmaceutska kuća Merk saopštila je u petak da je njen oralni lek protiv kovida, molnupiravir, za 50 odsto smanjio šansu za hospitalizaciju ili smrt kod pacijenata koji su u povećanom riziku od težeg oboljevanja, pokazala su preliminarna klinička istraživanja, a ukoliko bi dobila zeleno svetlo regulatora, to bi bila prva pilula za lečenje Kovida, što bi potencijalno bio veliki napredak u borbi protiv pandemije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.