Fauči: Nisam odobrio pojavljivanje u Trampovom spotu

VAŠINGTON – Vodeći američki epidemiolog Antonio Fauči izjavio je da se nije složio da se pojavi ni u jednom reklamnom spotu u okviru predizborne kampanje predsednika Donalda Trampa i da su njegove izjave izvučene iz konteksta, javlja Rojters.

Reklamni spot koji je objavljen prošle nedelje govori o Trampovim ličnim naporima da se oporavi od korona virusa, kao i naporima njegove administracije da odgovori na pandemiju. U spotu se koristi ranija Faučijeva izjava na način koji sugeriše da epidemiolog hvali američkog predsednika.

„Ne mogu da zamislim da bi bilo ko mogao da učini više“, prikazano je kako Fauči govori u spotu.

Ova izjava je iz intervjua iz marta, u kojem je Fauči govorio o širim naporima da se odgovori na pandemiju, uključujući napore kriznog štaba Bele kuće.

Fauči je u saopštenju naveo da za skoro pet decenija javne službe nikada nije javno podržao nijednog političkog kandidata.

On je rekao da su komentari u spotu upotrebljeni bez njegove dozvole i da su izvučeni iz konteksta šire izjave o federalnim zvaničnicima iz oblasti javnog zdravlja koju je dao nekoliko meseci ranije.

Portparol Trampovog izbornog štaba stao je u odbranu reklamnog spota i rekao da su Faučijeve reči „tačne i direktno iz Faučijevih usta“.

Kao što je Fauči nedavno svedočio pred Senatom, predsednik Tramp je virus shvatio ozbiljno još od samog početka pandemije, delovao brzo i spasio živote, rekao je on, braneći reklamni sport.

Fauči i Tramp se nisu uvek slagali oko toga na koji način upravljati pandemijom. Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da većina glasača na odobrava način na koji je predsednik upravljao krizom izazvanom korona virusom.

U SAD je korona virusom do sada zaraženo blizu osam miliona ljudi, a od posledica kovid-19 preminulo j skoro 220.000 pacijenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.