U trendu

Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine od 19. aprila

ZRENJANIN – Jubilarni 70. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine biće realizovan u izmenjenom konceptu od 19. do 26. aprila, najavio je domaćin smotre Narodno pozorište “Toša Jovanović” iz Zrenjanina.
Kako navode, ovogodišnji Festival će preseliti izabrane predstave u pozorišta širom Vojvodine, u Novi Sad, Suboticu, Sombor i Vršac, ali dajući Zrenjaninu da kao domaćin svečano otvori i zatvori 70. izdanje smotre.
U selekciji teatrologa i novinara Slobodana Savića devet pozorišta Vojvodine izvešće 12 komada, od kojih sedam dramskih i četiri predstave za decu u takmičarskoj konkurenciji, kao i jednu u čast nagrađenih.
Kako ističe Savić, nema sumnje da je kovid-19 zaustavio i prepolovio pozorišnu produkciju u Srbiji i čitavom svetu, ali pandemija ipak nije uticala na selekciju 70. izdanja Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine.
“U svom obrazloženju selekcije prošlog, 69. festivala zaključio sam da je produkcija u profesionalnim pozorištima Vojvodine u odnosu na prošlu, ali i nekoliko prethodnih sezona, prepolovljena ako govorimo o celovečernjim predstavama, a da je situacija u produkciji predstava za decu još gora”, objasnio je Savić, poznat po svojoj dugovečnoj emisiji “Čitanje pozorišta” na RTS-u.
On navodi da je gledano iz iste perspektive, a imajući na umu produkciju između dva festivala,broj premijernih celovečernjih predstava dodatno smanjen, a broj naslova za decu sveden na minimum.
“Dakle, trend opadanja je nastavljen, iako imam na umu da kvantitet ne proizvodi uvek i nužno kvalitet. Ali činjenice koje iznosim nisu posledica virusa kovid-19 niti sve oskudnijih budžeta naših pozorišta koji su, uz retke izuzetke, sramno mali.
Reč je o kvantitativnom i o kvalitativnom opadanju”, kazao je selektor Savić.
Iz pozorišta u Zrenjaninu su naglasili da je odluka Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine da se izabrane predstave igraju u matičnim pozorištima zbog situacije u vezi s pandemijom.
Prošlogodišnja selekcija predstava je preneta na ovu godinu, jer jubilarno 70. izdanje nije održano 2020. u jeku izbijanja epidemije korona virusa.
Zainteresovana publika koja neće moći da gleda uživo program u pozorištima Vojvodine, zbog ograničenog broja mesta u salama, imaće priliku da prati onlajn prenos svečanog otvaranja i zatvaranja festivala na Fejsbuk stranici NP “Toša Jovanović“, kao i Dnevnik festivala u 8 izdanja, sa aktuelnim dešavanjima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.