Festival za decu „Mali Joakim“ od 10. maja u Gračanici

GRAČANICA – Festival „Mali Joakim“ kao pozorišna smotra predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije, od 10. do 16. maja biće realizovan 13. put u Domu kulture Gračanica.

Najmlađa publika na Kosovu i Metohiji imaće priliku da odgleda sedam najboljih predstava za decu teatara koji su članovi Zajednice profesionalnih pozoriša Srbije „Joakim Vujić“ po izboru ovogodišnjeg selektora festivala – Spasoja Ž. Milovanovića.

Narodno pozorište u Prištini, Dom kulture Gračanica i Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije zajedničkim snagama organizuju Festival „Mali Joakim“.

Pored domaćina, na velikoj sceni Doma kulture u Gračanici će se pojaviti i glumci iz pozorišta u Kragujevcu, Vranju, Nišu, Lazarevcu i Kruševcu.

„’Mali Joakim’ nije održan prošle godine zbog pandemije koronavirusa, dok ove godine sa radošću čekamo naš festival i nadamo se da će sve proteći u najboljem redu, jer smo prošlog meseca ponovo imali odlaganje zbog korone”, izjavio je selektor festivala Spasoje Ž. Milovanović, inače upravnik Narodnog pozoirišta Niš.

On je istakao da su pozorišta na programu njegove selekcije napravila veliki napor s obzirom da Zajednica profesionalnih pozorišta okuplja 16 pozorišta, od kojih su dva dečija, a ostalo su dramski teatri, koji po repertoarskoj politici neguju dela za decu i omladinu.

“U pitanju su, pre svega bogate ansambl-predstave, koje vraćaju veru u pozorište i veliku pozorišnu čaroliju“, zaključio je selektor.
Direktor gračaničkog Doma kulture Ivan Stojković podsetio je da je festival takmičarskog karaktera, i da se nada da će publika uživati.

“Mi želimo i cilj nam je da na festival dođu deca i iz drugih delova Kosova, ne samo iz opštine Gračanica, već i iz Pomoravlja, Metohije, a nadamo se i sa severa“, naglasio je prvi čovek doma kulture u Gračanici.

Na programu festivala su predstave “Sirano” (10.05. NP Priština), “Goli kralj” (11.05. Pozoriste za decu Kragujevac), “Čarobnjak iz Oza” (12.05. NP Vranje), “Palčica” (13.5. Pozorište lutaka Niš), “Srebrni car” (14.05. Puls teatar Lazarevac), kao i dve predstave Kruševačkog pozorišta – “Mačak otišao u hajduke” (15.05.) i “Tri praseta” (16.05.).

Direkcija festivala podseća da je Dom kulture Gračanica sa Narodnim pozorištem u Prištini sa velikim uspehom 2016. godine ugostio 52. Festival profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“.

Tada je NP Priština za nepunih godinu i po dana od statusa teatra praktično bez svog doma, uspelo da zajedno sa vrednim ljudima iz Doma kulture Gračanica bude domaćin ovog festivala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.