Forbs: 50 lekara i naučnika postali milijarderi u korona godini

NJU DŽERSI – Svetski zdravstveni sektor dobio je u tekućoj godini pandemije koronavirusa 50 novih milijardera, uglavnom iz redova lekara i naučnika, prema upravo objavljenom istraživanju američkog magazina Forbs.

Novopečeni milijarderi obogatili su se zahvajujući investitorima koji su nagrnuli da ulažu u njihov rad na razvoju vakcina protiv kovida-19, metoda lečenja i razvoju medicinskih aparata.

Najznačajnije pridošlice su naučnici koji stoje iza dve najuspešnije vakcine protiv koronavirusa – one koju su razvile kompanije Fajzer i BioNTek, i druge koju je proizvela američka firma Moderna sa sedištem u Masačusetsu.

Prema Forbsu, na čelu liste novih bogataša u sferi zdravstva je Ugur Šahin, izvršni direktor BioNTeka, koji je kompaniju osnovao sa suprugom Ozlem Turedži, i koji sada vredi 4.2 milijarde dolara, a prati ga Stefan Bancel, direktor Moderne, koji raspolaže bogatstvom od 4,1 milijarde dolara.

Vrtoglavi uspon Moderne stvorio je, napominje list, od njenih prvih investitora, imunologa Timotija Springera s Harvarda i naučnika sa MIT-ja Roberta Langera, još dva milijardera.

Novi milijarderi potiču iz 11 zemalja sveta, a većina živi u Kini, prvom epicentru kovida-19.

Na trećem mestu po novostečenom bogatstvu nalazi se Kineskinja Juan Liping, inače kanadska državljanka, sa iznosom od 4,1 milijarde dolara, koja poseduje 24 odsto akcija kompanije Šenžen Kantgai, jednog od vodećih kineskih proizvođača vakcina.

Na listi prvih 10 novih milijardera slede: Hu Kun, predsednik kineske firme Kontek Medikal Sistems sa neto vrednošću bogatstva od 3,9 milijardi dolara, Kanađanin Karl Hansen, suosnivač firme AbCelera (2,9 mlrd $), Amerikanac Timoti Springer, imunolog i molekularni farmakolog sa Univerziteta Harvard i akcionar Moderne (2,0 mlrd $), te Italijan Serđo Stevanato (1,8 mlrd $), predsednik Stevanato grupe koja se bavi medicinskom opremom.

Na osmoj poziciji je Robert Langer, sa Tehnološkog instituta Masačusets (MIT) i takođe akcionar Moderne, sa neto bogatstvom od 1,5 milijardi dolara, a Forbosovu desetočlanu elitu najbogatijih lekara i naučnika zaključuju Indijac Premćand Goda, čelnik kompanije Ipka Labs (1,4 mlrd $) i Amerikanac August Trendl (1,3 mlrd $), izvršni direktor firme Medpejs koja pruža usluge istraživanja i kliničkih ispitivanja farmaceutskim kućama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.