U trendu

FR: Zakon o zaštiti životne sredine i o promenama u ishrani

PARIZ – Predlog zakona o klimi i zaštiti životne sredine podnet je na razmatranje francuskom Senatu, a predviđa i promene u ishrani.

Predlogom zakona se predviđa jednom nedeljno obavezan vegetarijanski meni u francuskim školama, obavezna svakodnevna ponuda bar jednog vegetarijanskog jela u svim restoranima državnih institucija i univerziteta, usavršavanje profesionalnih kuvara za pripremu kvalitetnih vegetarijanska jela.

Predviđena je i obaveza da najmanje 60 odsto mesa koje se poslužuje u restoranima društvene ishrane do 2024. godine mora da zadovoljava minimalne kriterijume kvaliteta, drugim rečima da bi trebalo da je proizvedeno u Francuskoj, prenosi londonski Gardijan.

Ministarka za zaštitu životne sredine u vladi Francuske Barbara Pompili ocenila je da bi ove promene osnažile francusku poljoprivredu i lokalne proizvođače hrane, kao i da bi smanjile emisiju štetnog ugljenika, ali i pokrenule „istorijski kulturološki“ zaokret u prehrambenim navikama Francuza.

Ovaj predlog zakona izazvao je burna negodovanja pobornika tradicionalne francuske gastronomije, ali je među mladima naišao na podršku.

„Uvođenje i razvijanje vegatarijanske ponude pruža veću slobodu, ali je i ekološki naprednije. Moramo omogućiti da u kantinama i restoranima društvene ishrane postoji (kvalitetna) ponuda i za vegetarijance. Ovo se posebno odnosi na mlađe generacije u kojoj ima dvostruko više vegetarijanaca nego u drugim starosnim grupama“, poručila je ministarka za zaštitu životne sredine u vladi Francuske Barbara Pompili.

U paketu državne pomoći od 100 milijardi evra za oporavak ekonomije od posledica pandemije korona virusu vlada Francuske je opredelila čak 30 milijardi za ekološke projekte, više od većine zemalja u svetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.