U trendu

Francuska: Porast broja zaraženih, oštrije mere za Pariz

PARIZ – Francusku je zahvatio treći talas epidemije korona virusa, a zemlja se bori sa sve većim brojem novozaraženih zbog čega je premijer Žan Kasteks najavio da je došao trenutak da se razmisli o uvođenju oštrijih mera, kako bi se sprečilo dalje širenje kovida na širem području glavnog grada Pariza.

Nadležni su saopštili da je u poslednja 24 sata potvrđeno 29.975 novih slučajeva kovida, što je najveći porast u poslednjih šest nedelja.

„Čini mi se da je kucnuo čas da u šire područje Pariza uvedemo nove mere. Nema razloga zašto da u jedan region ne uvedimo mere koje važe za drugi“, rekao je Kasteks sinoć u intervjuu za TV BFM, preneo je Rojters.

Francuska, kao i druge zemlje EU, kasni sa vakcinacijom iza SAD i Velikom Britanijom, a predsednik Emanuel Makron je izrazio nadu da vakcinacija može da spreči novi talas pandemije zaraznijim sojevima korona virusa i uvođenje trećeg „lokdauna“.

Ipak, suspenzija vakcinacije preparatom kompanije AstraZeneka iz bezbednosnih razloga, mogla bi da ugrozi ovu strategiju Francuske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.