G20 u Saudijskoj Arabiji o korona virusu

 Ministri finansija i guverneri centralnih banaka članica G20 danas su se okupili u Rijadu na sastanku o posledicama epidemije novog korona virusa na svetsku ekonomiju.

Sastanak G20 u Saudijskoj Arabiji, prvi u nekoj arapskoj državi, za cilj ima i napredak ka konsenzusu o najprikladnijem sistemu medjunarodnog oporezivanja informatičkih kompanija.

Ipak, glavni deo će biti u znaku zabrinutosti zbog virusa koji je naterao kineske vlasti da izoluju milione ljudi da bi sprečili širenje bolesti koja će imati velike posledice po svetsku ekonomiju.

Epidemija je u Kini već odnela 2.345 života, paralisala saobraćaj i naterala kompanije da obustave sve aktivnosti.

Direktorka Medjunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva je juče rekla da udar epidemije može biti kratkotrajan, ali da se podudario s periodom „krhkosti“ globalne ekonomije.

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer izjavio je danas da će glavna tema rasprave biti plan za zaštitu ekonomije od posledica korona virusa.

Trenutno najpoželjniji scenario je pad ekonomskih aktivnosti praćen snažnim zaletom, „ali pitanje je i dalje otvoreno“, naveo je Le Mer i dodao da je moguće i smanjenje privrednog rasta ali bez snažnog oporavka.

Kina nije poslala zvaničnike na skup i predstavlja je ambasador u Rijadu.

Jutros je održan sastanak na ministarskom nivou o poreskim izazovima koje predstavlja digitalizacija ekonomije dok će sastanak iza zatvorenih vrata biti održan popodne.

„Postoji konsenzus medju članicama G20 o neophodnosti novog sistema medjunarodnog oporezivanja zbog efikasnosti“, rekao je Le Mer.

G-20 je neformalni forum 19 država sveta s najrazvijenijim ekonomijama, i Evropske unije. One zajedno s 90 odsto učestvuju u svetskom BDP-u, sa 80 odsto u svetskoj trgovini i u njima žive dve trećine stanovnika sveta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.