U trendu

G7 hoće da pokaže ujedinjeni front naspram svetskih agresora

Ministri spoljnih poslova Grupe Sedam (G7) industrijski najrazvijenijih zemalja sveta okupili su se danas u Liverpulu na severu Engleske da pokažu svoje jedinstvo naspram „svetskih agresora“, osudjujući delovanje Rusije na ukrajinskoj granici.

„Treba da se okupimo snažno da se suprotstavimo agresorima koji pokušavaju da ograniče polje slobode i demokratije“, rekla je na otvaranju ovog dvodnevnog skupa šefica britanske diplomatije Liz Tras, čija zemlja je aktuelni predsedavajući G7.

„Da bi to uradili treba apsolutno da govorimo jednim glasom“, dodala je ona i pozvala da se razmisli o smanjenju strateške zavisnosti i jačanju bezbednosne arhitekture velikih sila koje se smatraju demokratskom stranom naspram „autoritarnih režima“.

Mada ona nije imenovala te protivnike, njene reči uklapaju se u iskazane želje SAD da G7 učestvuje u zapadnoj strategiji suprotstavljanja ambicijama Kine na svetskoj sceni.

Medjutim, trenutno G7 je usmeren na drugog rivala, Moskvu, koju Vašington, Evropljani i Kijev optužuju poslednjih nekoliko nedelja da priprema moguću invaziju na Ukrajinu, što Kremlj demantuje.

To goruće pitanje bilo je u centru bilateralnih sastanaka održanih na margini skupa. Liz Tras je tako govorila o potrebi formiranja ujedinjenog fronta protiv ruske agresije sa novom nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok.

Analena Berbok i državni sekretar SAD Entoni Blinken dogovorili su se da bi bio potreban čvrst odgovor u slučaju eskalacije Moskve, saopštio je Stejt department.

Time se ponavljaju reči američkog predsednika Džozefa Bajdena koji je u utorak u razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom upozorio da će Rusija biti izložena snažnim sankcijama, izmedju ostalog ekonomskih, u slučaju napada na Ukrajinu.

Šefovi diplomatija zemalja G7 – Nemačke, Kanade, SAD, Francuske, Italije, Japana i Velika Britanija, treba takodje da razgovaraju o drugim aktuelnim krizama kao što je Mjanmar gde je 1. februara izveden vojni puč, a nedavno osudjena na zatvorsku kaznu bivša civilna liderka Aung San Su Ći.

Ministri G7 treba takodje da pozovu Iran da prestane sa nuklearnom eskalacijom i da ponovo počne da primenjuje restrikcije uvedene njegovom atomskom programu.

Liz Tras smatra da ujedinjeni front naspram autoritarnih režima takodje treba da bude kroz produbljivanje ekonomskih veza medju demokratskim zemljama.

Ovo je drugi sastanak uživo ministara spoljnih poslova G7 ove godine, posle sastanka u maju u Londonu.

Zbog zdravstvene situacije sa nedavnim širenjem novog soja korona virusa omikron u Velikoj Britaniji stroge mere su na snazi u muzeju u Liverpulu gde je u toku skup, delegati moraju da imaju negativan PCR test pre dolaska i da se podvrgavaju dnevnim testiranjima.

Tokom vikenda ministri G7 treba da učestvuju u proširenim sastancima sa kolegama iz EU, Južne Koreje i Australije.

Liz Tras će u nedelju organizovati plenarne sesije o svetskoj zdravstvenoj bezbednosti kao i o regionu Indopacifika. Ministri spoljnih poslova Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (Asean) pridružiće se prvi put sastanku G7.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar