Galić: Ozbiljna situacija, za ulazak u CG neophodan dokument

PODGORICA – Epidemiloška situacija u Crnoj Gori je složena i vrlo ozbiljna, izjavio je danas direktor Instituta za javno zdravllje (IJZ) Igor Galić i dodao da građani drugih zemalja moraju da prilikom ulaska u Crnu Goru pokažu dokument, vaučer ili razlog zbog kojeg ulaze u zemlju.

Galić je upozorio da je intenzitet aktivnosti korona virusa na visokom nivou, prenose podgoričke Vijesti.

On je rekao da je od ukupnog broja testiranih, u proseku 28,7 odsto pozitivnih.

„Već duži vremenski period se kreće između 25 i 30 odsto. Da bismo mogli reći da kontrolišemo epidemiju taj procenat mora da bude pet odsto. To govori o tome koliko mi ne kontrolišemo epidemiju“, rekao je Galić.

Kako je precizirao, u poslednih sedam dana na svaka dva i po minuta razboli se po jedan čovek, a na 150 minuta premine jedna osoba.

Galić je dodao da je oko 13 odsto stanovništva preležalo korona virus.

„To su neke zabrinjavajuće brojke“, ocenio je on.

On je rekao da su mere koje su donesene juče nastavak onih od pre nedelju dana i poručio da bi one trebalo sukcesivno da pokažu građanima ozbiljnost situacije.

„Da uvođenje ođedanput ograničavajućih, rigoroznih mera ne bude veliki šok za građane. Ni ove mere nisu krajnje mjere“, kazao je Galić.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Borko Bajić je rekao da je postojala sugestija policiji da se obeshrabre nepotrebna putovanja.

Bajić je dodao da je preko Kovaks mehanizma Crnoj Gori opredeljeno 84.000 doza AstraZeneka vakcina.

On je dodao da je u Nemačkoj na dve nedelje odložena upotreba ove vakcine, ali da nije pronađeno da postoji povezanost između vakcine i neželjenih efekata.

„Neželjene reakcije su bile u okviru koje je proizvodac predvidio, nije bilo neželjenih dejstava“, naglasio je on.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Crnoj Gori je od danas uvedena mera zaključavanja 11 gradova i opština, iako je predsednik crne Gore tražio zaključavanje zemlje da bi se sačuvalo zdravlje ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.