U trendu

Galup: Korona „kroji“ planove putovanja bugarskih turista

SOFIJA – Oko 1,4 miliona građana Bugarske odgodilo je 2020. godine planirana putovanja ili odmore u zemlji, a 1,2 miliona je odustalo od putovanja u inostranstvo zbog kovida-19, objavila je agencija Galup Internešenel rezultate istraživanja u proteklih 12 meseci.

Prema najnovijoj anketi Galupa, u kojoj je učestvovalo 1.000 građana u periodu od 18. do 24. marta, gotovo polovina ispitanika koji planiraju neko putovanje ili odmor u inostranstvu za naredne mesece odgodilo bi te planove ako se situacija radikalno ne promeni, prenosi agencija BTA.

Istovremeno, samo jedna trećina onih koji planiraju putovanja u zemlji učinila bi to isto, što znači da Bugarsku očigledno doživljavaju kao sigurniju destinaciju, navodi se u izveštaju Galupa urađenom za potrebe turističke industrije..

Dvadeset i devet posto anketiranih kaže da ih je korona virus čak „naterao“ da svoju zemlju ponovo otkriju kao dobru turističku lokaciju.

Ukupno 1,5 miliona Bugara planira odlazak na more ovog leta, približno milion njih „merka“ odmor na planinama, više od 300.000 preferira banjski turizam, a oko 200.000 bi se odlučilo za izlete u prirodu i obilazak kulturnih znamenitosti.

Sve u svemu, anketa pokazuje da je turistička aktivnost i dalje manja u odnosu na period koji je prethodio korona krizi, kako u Bugarskoj, tako i u inostranstvu, a ukazuje i na neke promenjene percepcije turista.

Primera radi, zbog kovida-19 mnogi su sada zainteresovani za mesta za odmor sa manje ljudi.Šezdeset i tri procenta kaže da su počeli da izbegavaju jako posećene lokacije od početka izbijanja zaraze, naspram 34 procenta kojima gužva ne predstavlja problem.

Prema anketi, 73 odsto bi radije putovalo na odmor isključivo automobilom, dok je za 26 odsto sasvim svejedno kojim će prevoznim sredstvom putovati.

Zanimljvo je, takođe, da su Bugari oštro podeljeni po pitanju „kovid pasoša“ ili „zelenih sertifikata“ o vakcinaciji, pri čemu je 50 posto za njihovo uvođenje, dok je 43 odsto protiv, prenosi bugarska novinska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.