Gardijan: U Tanzaniji ne sme da se govori o kovidu 19

DODOMA – Tanzanija je jedna od retkih zemlja u kojoj se tokom većeg dela pandemije korona virusa umanjivao njen značaj i vlasti su odbijale da uvođenjem strogih mera zaustave širenje virusa ,ali nezadovoljstvo u zemlji zbog toga raste, zajedno sa smrtnim slučajevima koji se pripisuju „upali pluća“, piše britanski „Gardijan“.

List navodi da su ljudi svesni da je virus prisutan, da ima mnogo slučajeva bolesti i smrtnih ishoda, ali da nije dozvoljeno da se o tome javno saopštava.

„Kovid 19 ubija ljude i vidimo mnogo slučajeva, ali ne smemo da razgovaramo o toj temi “, rekao je za „Gardijan“ jedan lekar u državnoj bolnici u najvećem gradu Tanzanije Dar es Salamu, koji je kao i mnogi tražio da ne bude imenovan iz straha od moguće kazne.

„Gardijan“ piše da je tanzanijski predsednik Džon Magufuli kontinuirano umanjivao ozbiljnost virusa čak i dok su susedne države zatvarale granice i sprovodile policijski čas i zaključavanje.

Zemlja je poslednji put iznela podatke o slučaju u aprilu 2020. godine, u isto vreme kada je predsednik Magufuli otkrio da je tajno slao razne predmete na kovid 19 testiranje, od kojih su papaja, prepelica, koza i drugi bili pozitivni, prenosi londonski list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.