Gibraltar uvodi nove mere protiv korona virusa

Vlasti Gibraltara, britanske enklave na krajnjem jugu Španije, saopštile su danas da uvode nove mere protiv epidemije korona virusa, medju kojima policijski čas od 22.00 do 6.00.

Predsednik gibraltarske vlade Fabijan Pikardo (Fabian Picardo) izjavio je danas da će mere koje sutra stupaju na snagu, trajati naredne dve nedelje. 

Na Gibraltaru, koji ima 34.000 stanovnika, registrovano je 68 zaraženih korona virusom poslednja 24 sata. Od tog broja devet osoba je hospitalizovano na odeljenjima intenzivne nege. Od početka epidemije umrlo je šest osoba. 

Pikardo je rekao da će biti zatvorene radnje koje prodaju sekundarnu robu, kao i frizerski i kozmetički saloni. Ostaće otvorene apoteke, benzinske pumpe i agencije za promet nekretnina, dok će trgovinske radnje, pekare i supermarketi morati da budu zatvoreni pre 21.00. 

Gibraltar je uspeo da kontroliše epidemiju zbog testova i praćenja zdravstvenog stanja zaraženih koji nisu u bolnicama. Do sada je uradjeno gotovo 117.000 testova, što je broj koji je tri i po puta veća od broja stanovnika.  

Gibraltar je prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva na Pirinejskom poluostrvu, koja spaja Atlantski okean i Sredozemno more. Nalazi se na jugu Španije koja je svoj deo teritorije ustupila Britaniji 1713. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.