Glasanje putem pošte potvrdilo izbor Armina Lašeta za lidera CDU

Guverner najmnogoljudnije nemačke pokrajine Severna Rajna-Vestfalija Armin Lašet potvrdjen je za novog lidera Hrišćansko-demokratske unije (CDU) glasanjem putem pošte, saopštila je danas stranka.

Od 980 pristiglih glasačkih listića, 796 ili oko 83 odsto je bilo za Lašeta, dok su 22 osobe bile uzdržane, prenela je DPA.

Lašet je prošle nedelje na onlajn kongresu stranke osvojio 52,6 odsto glasova i izabran je za lidera stranke, ali su zbog formalnosti delegati glasove morli da pošalju i poštom.

Nemački politički establišment trenutno se priprema za niz izbora, uključujući parlamentarne koji treba da budu održani u septembru kada će se znati i ko će zameniti kancelarku Angelu Merkel.

Kandidat CDU za kancelara do sada je uvek bio lider stranke.

Lašet, blizak saradnik Merkelove i guverner Severne Rajne-Vestfalije pobedio je na kongresu stranke, koji je održan onlajn zbog pandemije korona virusa, Fridriha Merca bogatog advokata.

Očekuje se da će odluka o kandidatu CDU-CSU za kancelara biti doneta u martu.

Angela Merkel, šefica stranke od 2000. do 2018. godine, a Vlade od 2005. godine, najavila je povlačenje iz politike na kraju četvrtog mandata, koji joj ističe u oktobru ove godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.