Gojković za povećanje publike u teatrima i bioskopima

BEOGRAD – Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, najavila je da će danas na sednici Kriznog štaba predložiti povećanje broja posetilaca u bioskopima i pozorištima.

„Sadržaji iz kulture su pomereni u večernje sate. Predložiću sutra na novoj sednici Kriznog štaba da se omogući veće prisustvo publike u pozorištima i bioskopima, jer je veliki broj zaposlenih u kulturi u procesu vakcinacije, a u toj grupi su i scenski umetnici koji u pozorištima stvaraju sadržaj“, kazala je Gojković u ponedeljak na onlajn konferencije za medije.

Naglasila je da su životi ljudi najvažniji i svrstavanje zaposlenih u kulturi na prioritetnu listu prijavljenih za vakcinisanje protiv korona virusa smatra najvećim uspehom Ministarstva kulture i informisanja od kada ga vodi.

Gojković je napomenula da je kultura u čitavom svetu među najugroženijim oblastima za vreme pandemije i da je bilo važno da ministar kulture i informisanja uđe u Krizni štab.

Ministarka je kazala da je, u saradnji sa relevatnim sindikatima, uspela da koriguje kolektivne ugovore i na taj način obezbedi zaposlenima u ustanovama kulture ceo iznos zarade, bez obzira na pandemijske posledice i njihova bolovanja.

„To je stvorilo sigurnost ljudima koji doprinose stvaranju sadržaja iz kulture. Imali smo malo vremena da predložimo korekciju budžeta Ministarstva kulture i informisanja sa onih 0, 78 posto na 0,97 posto. Smatram da je to važan pomak“, kazala je Gojković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.