U trendu

Govornica na protestu u Nemačkoj uporedila sebe s borkinjom protiv nacista

Snimak sa protesta u Nemačkoj, na kojem je govornica uporedila sebe sa čuvenom borkinjom protiv nacista, a pripadnik obezbedjenja je optužio da time banalizuje holokaust, raširio se danas po društvenim mrežama.

Nekoliko demonstranata protiv ograničenja zbog korona virusa pokušalo je sinoć na protestu u Hanoveru da predstavi sebe kao žrtve progona vlasti. Neki od njih su čak stavili na odeću Davidovu zvezdu, simbol koji su Jevreji morali da nose u nacističkoj Nemačkoj pre nego što bi bili ubijeni.

„Osećam se kao Sofi Šol otkako sam aktivna u otporu držanjem govora, učešćem na protestima, deljenjem letaka“, rekla je govornica na bini u Hanoveru.

Šol se borila protiv nacista sa bratom i drugim članovima grupe Bela ruža. Nakon što je delila letke na Univerzitetu u Minhenu, osudjena je za izdaju i pogubljena 1943. godine, kao 22-godišnjakinja.

Dok je žena govorila na protestu, mladi pripadnik obezbedjenja prišao je bini i više puta rekao da „neće da bude deo obezbedjenja za takav vid idiotluka“.

Optužio ju je za „banalizovanje holokausta“, dok ga je ona gledala u neverici.

Njega su drugi pripadnici obezbedjenja potom odveli, a ona je gnevna bacila mikrofon na pod.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas napisao je danas na Tviteru da poredjenje sa Sofi Šol „izvrgava ruglu hrabrost koja je bila potrebna za suprotstavljanje nacistima“.

„Ništa ne povezuje proteste u vezi s korona virusom sa borcima pokreta otpora. Ništa“, naveo je Mas.

Nacisti su počinili genocid nad šest miliona evropskih Jevreja u vreme Trećeg Rajha. Ubili su i desetine hiljada drugih ljudi koji su se protivili njihovom režimu.

Dok u Nemačkoj postoji glasna manjina koja protestuje zbog restriktivnih mera, uvedenih radi suzbijanja korona virusa, Berlin iz sveta dobija pohvale zbog načina upravljanja zdravstvenom krizom.

Nemačka je do sada prijavila više od 14.000 smrtnih ishoda od posledica korona virusa, što, poredjenja radi, predstavlja četvrtinu broja umrlih u Velikoj Britaniji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.