U trendu

Građani EU sa više optimizma gledaju na budućnost EU

BRISEL, 13. septembra ( Tanjug) – Građani EU 27 u poslednjem istraživanju javnog mnjenja pokazali su najveći optimizam u pogledu budućosnti Unije još od 2009. godine.

Najnoviji ”Eurobarometar” pokazuje da poverenje u EU ostaje na najvišem nivou od 2008. godine, a podrška evru stabilna na najvšem nivou od 2004. godine.

Građani EU identifikovali su ekonomsku i zdravstvenu situaciju kao svoju najveću brigu, a zatim životnu sredinu i klimatske promene i imigraciju.

Optimizam u pogledu budućnosti EU naglo je porastao od leta 2020. godine (za 6 procenata na 66 %) na nivou cele Unije dok tri od deset ispitanika pesimistično gledaju na budućnost EU (31%) što je najniži nivo od 2009. godine.

Jasna većina građana je optimistična u pogledu budućnosti EU u 26 država članica, dok je javno mnjenje u Grčkoj i dalje podeljeno.

Pozitivna slika o EU ostaje na relativno visokom nivou (45%), što je većinsko mišljenje u 20 država članica EU, dok neutralnu sliku ima 38 odsto građana, a negativnu njih 16 procenata.

Skoro polovina Evropljana veruje EU (49%), što je i najviši ukupni nivo poverenja registrovan od proleća 2008. godine.

Istovremeno, poverenje u nacionalne vlade neznatno se povećalo (37%), dok je poverenje u nacionalne parlamente ostalo na 35 procenata.

Kada se radi o pitanjima koja brinu građanje EU, ekonomska situacija je ponovo zauzela prvo mesto, životna sredina i klimatske promene skočile su sa četvrtog mesta na drugo (25%) koje dele sa pitanjem imigracije (25%), a na četvrtom su stanje javnih finansija i zdravlje ( po 22%).

I dalje najviše građana EU (58 %) misli da je stanje njihove nacionalne ekonomije „loše“, iako se taj procenat smanjio za 11 odsto u odnosu na zimu 2020-2021.

Percepcije o trenutnom stanju nacionalne ekonomije uveliko se razlikuju po državama članicama, u rasponu od 89 procenata u Luksemburgu koji misle da je dobro do 9 odsto u Grčkoj.

Podška evru među građanima Evrozone ostala je stabilna (79%) i na najvišoj je tački od 2004. godine

Poslednji ”Eurobarometar” pokazuje da se zadovoljstvo merama koje je EU preduzela u borbi protiv pandemije koronavirusa značajno povećalo od zime 2020. do 2021. godine, na 51 odsto, dok je nezadovoljstvo opalo na 41 procenat.

Skoro dve trećine Evropljana veruje da će EU doneti prave odluke o pandemiji u budućnosti (65%).

Skoro sedam od deset Evropljana reklo je da su već vakcinisani ili da bi želeli da se vakcinišu protiv COVID-19 što je pre moguće (69%), dok je njih devet odsto reklo da bi „voleli da to učine tokom 2021. godine”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.