Gradjani nastavili akciju Bukom protiv diktature

Stanovnici više gradova u Srbiji ponovo su se večeras, tokom policijskog sata u 20.05 časova,udaranjem u šerpe, pištaljkama i puštanjem glasne muzike uključili u akciju „Bukom protiv diktature“, i izrazili nezadovoljstvo merama u borbi protiv epidemije korona virusa i političkim odlukama vlasti.

Protestna akcija je organizovana deveto veče zaredom, nakon tradicionalnog aplauza kojim gradjani iskazuju podršku zdravstvenim radnicima koji se bore protiv kovida-19.

Najviše snimaka buke na društvenim mrežama podelili su Beogradjani sa Vračara, Novog Beograda, Banjice, i Zvezdare.

Nakon aplauza za zadravstvene radnike i gradjani Niša su bukom pokazali svoje nezadovoljstvo aktuelnom vlašću.

U akciji „Bukom protiv diktature“, Nišlije iz najrazličitijih delova grada učestvovale su lupanjem u šerpe, u metalne ograde terasa, zviždanjem u pištaljke i bacanjem petardi.

U akciji učestvuju i drugi gradovi širom Srbije.

U Novom Sadu je nakon aplauza medicinskim radnicima krenulo je udaranje u šerpe nezadovoljnih politikom Srpske napredne stranke.

U nekim delovima grada bilo je manje bučno nego prethodnih dana, a u nekim naseljima protest gradjana trajao je znatno duže i činilo se nikada glasnije. Udaralo se u šerpe i lonce, duvalo u pištaljke i vuvuzele, neki su puštali muziku sa razglasa, a neki bacali petarde.

Tačno u 20.30 počela je i podrška aktuelnom režimu, ali ponovo bez korišćenja pirotehnike. Sa razglasa iz nekoliko novosadskih zgrada je ponovo puštana pesma protiv lidera Stranke slobode i pravde Dragana Djilasa. Taj protest bio je znatno kraći od onog u 8.05 i trajao je oko pet minuta.

Poslanici i odbornici iz redova stranaka Saveza za Srbiju danas su nešto pre policijskog časa u Novom Sadu održali protestnu vožnju biciklima, pod sloganom „Stop diktaturi“. Kako su rekli, na taj način će pozvati gradjane da zajedno „daju pedalu“ režimu Aleksandra Vučića.

Odbornik Demokratske stranke u Skupštini Novog Sada Veljko Krstonošić rekao je da okupljeni ovim protestom pokazuju da stoje iza svojih gradjana koji su sve ovo vreme disciplinovano poštovali mere i slušali preporuke stručnjaka.

Gradjani Kragujevca pridružili su toj akciji, lupanjem u šerpe, zviždanjem, duvanjem u trube, puštanjem glasne muzike.

To su činili nekoliko minuta „uigrano“, kao i prethodnih osam večeri, sa svojih prozora, terasa ili dvorišta.

Utisak je da se sada već grupe zgrada u kragujevačkim naseljima prepoznaju po tome ko i na koji način daje signal za početak buke, a onda se od sprata do sprata „dovikuju“ zvižducima, trubama, lupanjem u šerpe, glasnom muzikom.

U Kragujevcu večeras nije bilo gradjana koji su buku pravili sa ulica, ispred svojih zgrada, ulaza i kuća, kako ih je juče pozvala Inicijativa „Ne davimo Beograd“.

Na osnovu razgovora sa nekima od njih, utisak je da nisu znali za takav poziv.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.