Grčka 14. maja otvara vrata za turiste, uslov ili vakcina, ili antitela ili negativan test

Grčka se nada da će 14. maja otvoriti vrata za strane turiste pod ulovom da su se ili vakcinisali protiv kovida -19, ili da imaju antitela ili negativan test, rekao je grčki ministar turizma Haris Teoharis.

Kako je prenela grčka agencija ANA, Teoharis je pozvao posetioce iz celog sveta da ovogodišnji letnji odmor provedu u Grčkoj, ističuči slogan sezone „Sve što želiš je Grčka“ .

„Sada i zauvek, jedino što želite jeste Grčka. Da vratite osmeh na lice, s nadom da ćete vratiti svoje živote, jedno što želite je Grčka“, rekao je Teoharis u obraćanju medjunarodnom sajmu ITB Berlin 2021, koji se, ove godine, održava onlajn.
Teoharis je rekao da se Grčka nada da će, ako epidemiološki uslovi dopuste, otvoriti vrata za turizam 14. maja. Do tada se razmatra „pilot otvaranje“ verovatno početkom aprila za zemlje EU i one koje su poodmakle u vakcinaciji popit Izraela, dodao je.

Obraćajući se potencijalnim posetiocima, Teoharis je podvukao da je Grčka spremna da ih dočeka sa sveobuhvatnim protokolom za leto 2021. pod uslovom da ispunjavaju jedan od tri uslova: ili da su vakcinisani, ili da imaju antitela ili negativan test na kovid-19, prenela je ANA u današnjem dnevnom biltenu.
U nastojanju da spasi turistički sektor koji je prošle godine teško pogodjen pandemijom korona virusa, Grčka se početkom godine založila za uvodjenje kovid pasoša, a u februaru je potpisala sporazum sa Izraelom prema kojem će vakcinisani ljudi moći da putuju iz jedne u drugu zemlju bez obaveznog negativnog testa na korona virus.

Grčki turistički sektor se gotovo u potpunosti oslanja na medjunarodni turizam, a najviše stranaca koji letuju u Grčkoj dolazi iz Nemačke i Velike Britanije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.