U trendu

Grčka: Napad na direktora škole, 11 uhapšenih

SOLUN – Na severu Grčke danas je uhapšeno 11 osoba, koji se sumnjiče da su stavili lisice i odvezli u policijsku stanicu direktora jedne srednje škole zbog primene mera protiv korona virusa.

Osumnjičeni članovi grupe, koja se protivi restriktivnim merama i sebe vidi kao nekog ko treba da određuje pravdu, navodno su zgrabili 61-sogodišnjeg direktora, pre nego što je počela svakodnevna provera učenika na korona virus, primorali ga da uđe u vozilo i odvezli ga u obližnju policijsku stanicu, gde su tražili od policije da podigne optužnicu.

U saopštenju policije navodi se da su osumnjičeni to učinili pod izgovorom da je direktor prekršio odredbe iz Ustava Grčke.

Do incidenta je došlo u blizini grada Katerini, udaljenog oko 430 kilometara od Atine, prenosi AP.

Devetorica muškaraca i dve žene optuženi su za napad, otmicu, korišćenje uvredljivog jezika i remećenje mira, navela je policija.

Grčki ministar obrazovanja Niki Kerameus ocenio je u poruci na društvenim mrežama da je ovaj napad „neshvatljiv“.

„Štitićemo našu obrazovnu zajednnicu svim potrebnim sredstvima“, poručio je on.

Grupe koje smatraju da treba da određuju pravdu nedavno su se pojavile u Solunu i obližnjim gradovima, a jedna od njih, koja sebe naziva „Čuvari“, nosi crne uniforme i smatra da su restriktivne mere nezakonite i da bi oni koji „brane Ustav’ trebalo da im se usprotive.

Grčka se bori sa porastom broja zaraženih korona virusom i skoro rekordnim brojem preminulih od posledica ove infekcije, u vreme kada četvrtina odraslog stanovništva i dalje nije vakcinisana.

Vlada je obećala da će škole i preduzeća nastaviti da rade, ali je pojačala pritisak na nevakicnisane i nedavno najavila obaveznu vakcinaciju za starije od 60 godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar