Grčka ojačava svoju vojsku zbog tenzija sa Turskom

Grčka će ojačati svoju vojsku novim programima naoružanja, jačanjem vojnog osoblja i razvojem odbrambene industrije zemlje, izjavio je danas portparol vlade s obzirom da su tenzije sa susednom Turskom dovele do zabrinutosti od otvorenog sukoba dve članice NATO.

Ankara je u sukobu sa Grčkom i Kiprom zbog prava na ispitivanje nafte i gasa u istočnom Mediteranu gde su Grčka i Turska rasporedile pomorske i vazduhoplovne snage. 

„Turski lideri gotovo svakodnevno prete ratom i daju provokativne izjave protiv Grčke. Mi odgovaramo političkom, diplomatskom i operativnom spremnošću, odlučni da učinimo sve što je potrebno da zaštitimo naša suverena prava“, rekao je portparol grčke vlade Stelios Pecas. 

Prema njegovim rečima, grčki premijer Kiriakos Micotakis najaviće u subotu detalje plana o unapredjenju vojske.

„U kontaktu smo sa prijateljskim zemljama kako bismo ojačali naše oružane snage“, rekao je Pecas.

Grčka je prošle nedelje obezbedila 2,5 milijarde evra od obveznica pošto zemlja želi da poveća troškove vojske i prikupi sredstva za firme koje su pogodjene pandemijom korona virusa.

Kako javljaju grčki mediji, Grčka bi mogla da nabavi francuske lovce Rafal i bar jednu francusku fregatu. 

Pecas je najavio da će se Micotakis u četvrtak sastati sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na marginama sastanka mediteranskih zemalja EU na Korzici.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je u subotu Grčku da počne razgovore o spornim  delovima istočnog Mediterana ili da se suoči sa posledicama.
Šef grčke diplomatije Nikos Dendias je danas rekao da je Turska jedina zemlja regiona koja susedima preti ratom, dodajući da je Grčka „uvek spremna na dijalog sa Turskom, ali na dijalog zasnovan na medjunarodnom pravu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.